fbpx

Днес е Свети Валентин

В по-голяма част от света днес празнуват празника на влюбените. В Русия например най-романтичният жест за празника е да се подарят цветя. В Индия например празникът се празнува едва от 5-10 години, но денят наистина се превръща в нещо специално за всички влюбени двойки, които окупират ресторантите и хотелите, за да изразят любовта си един към друг. В България….е тук общо взето традиция в празнуването няма, защото всяка влюбена двойка дава израз на любовта си по различен начин. 🙂

В днешния пост и в духа на този ден ще ви разкажа за празнуването на Свети Валентин в Япония.
За разлика от много държави, където е прието мъжете да изразяват любовта си на този ден към своята половинка, в Япония традицията е различна. Именно жените са тези, които подаряват подаръци и правят жестове на своите половинки. Прието е, че жените са по-засрамени и по-свенливи при показване чувствата си към силната половинка. Това е и причината празникът на влюбените да се използва като възможност жените да дадат свобода на своите най-съкровени и спотаени чувства. И все пак за да не останат и мъжете по-назад :), и те имат възможност да покажат какво чувстват на 14-ти Март, т.нар. “White Day”, който се чества само в Япония.

И тъй като говорим за празници и подаръци, знаете ли какъв е най-често подаряваният подарък на Свети Валентин от жените? Това е продуктът, който кара компаниите производителки да осъществяват повече от половината от продажбите си седмицата преди празника. А това е шоколадът.

В Япония има няколко подходящи вида шоколад за подарък. Първият е т.нар. “Giri-choko” или шоколадът, който задължава. Жените не подаряват този шоколад само на техните любими. Този тип шоколад се подарява и на шефове, колеги и други приятели мъже, към които жените имат романтични чувства или в знак на приятелството си и уважението си към тях. Вторият познат на японците шоколад, който се подарява на 14-ти февруари е т.нар. “Honmei-choko”, който се приема като символ на истинската и чиста любов на жената към мъжа.

И тъй като японците си имат свое виждане за празника (e, кажете, че не ви изуми това с шоколада?), пращането на валентинки и използването на фразата “Честит Свети Валентин” няма да го видите като практика на този ден.

Вие какъв шоколад бихте подарили на своята силна половинка? Ако сте мъж, все пак не забравяйте, че не сме в Япония, а в България. Затова не забравяйте малкия мил жест към нежната ви половинка.

Честит Свети Валентин! Ама по български 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *