fbpx

Суши, любов моя

За суши са изписани много книги и сигурна съм още толкова може да бъдат издадени, защото суши е история, философия и любов. В този блог съм писала няколко пъти за любимото ястие на японците. Този път реших да събера заедно 7 любопитни факта за суши.

1. Суши е визитната картичка на японската кухня – в това няма никакво съмнение.

2. Съществуват много тълкувания на двата йероглифа 寿司, съставящи думата „суши”: „маринована риба” или „приготвяне за дълголетие”, а също и като пожелание за щастие.

3. И днес в Токио има ресторанти, които предлагат суши по най-древната рецепта, начерено narezushi и приготвено от шаран.
Обикновено японците ядат суши с пръчици, но нигири суши може да се яде и с пръсти. Нигири суши са малки порции ориз, увити или покрити с парче риба – сурова/варена или със зеленчук.

4. В 17 -19 век градовете се разраснали и нуждата от „улична храна” ставала все по-голяма. Започнали да се появяват улични продавачи на суши. От 1980 г. суши получава широка популярност в цял свят.

5. През 1970 година е изобретена роботизирана машина за приготвяне на суши – тя прави всичко от измиването на ориза до завиването на всяко парче суши в найлонова опаковка. Една линия суши-роботи може да замени до няколко десетки професионални готвачи на суши. Въвеждането на суши-роботите се разширява, въпреки противниците на традиционното вярване, че приготвянето на суши трябва непременно да става от човешка ръка.

6. Видовете – много са, използвайте своето въображение и творчество. В Япония всяка домакиня може да добави някаква нова съставка и ката да направи свое уникално суши. През различните сезони се яде различно суши – в зависимост от видовете риба, която се използва. Най-популярните са: нигири суши, инари суши, фукуса суши, тамаго суши, кавари суши, гомоку суши, хая суши, хосо-маки суши, футо-маки, ура-маки, чираш суши, темаки суши и т.н.

7. Има екзотични ресторанти в Япония, където суши се сервира по… необичаен начин – върху тялото на красива млада жена.

Ето и още информация за любопитните:

Всичко за японските суши ритуали

Как да приготвим ориз за суши в домашни условия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *