Японската кухня предлага много и различни видове суши, но за да не ви отегчавам, ще се спра само на основните:
Това е може би най-популярният вид суши, който представлява малки рулца от нори (водорасли), в които са увити оризът, зеленчуците и/или рибата; Има няколко вида Маки-та:
Хосо-маки – имат диаметър около 2 см. и се правят най-често от само един вид плънка (освен ориз се слага само авокадо, или само риба, или само … нещо друго).
Футо-маки – ролцата са с диаметър около 4 см. и са малко по-дебели от Хосо-макито; обикновено са вегетариански, но за сметка на това са доста „богати” от към пълнеж;
Ура-маки – за разлика от горните две Маки-та, при това оризът е от външната страна, а норито и плънката са отвътре; върху ориза обикновено има вкусни сусамови семенца (за разкош );
Капа-маки – има размерите на Хосо-маки, но характерното е, че се „пълни” с краставица и се предлага с цел прочистване на езика и небцето от различни вкусове при консумирането на повече видове сурова риба;
Тека-маки – Маки пълнено с риба тон
Те-маки – конусовидно Маки, което японците обикновено си приготвят в домашни условия „набързо”.
Вижте как суши майсторът Киоши Хаямизу приготвя суши маки в домашни условия
Нигири – Това е другият популярен вид суши след Маки. Общо казано Нигири е топка ориз, върху която е сложено парче риба (сьомга, риба тон, скарида, октопод и пр.). Често пъти между ориза и парчето месо се слага съвсем малко Уасаби.
В случая със снимката долу нигиритата са от скариди и риба тон.