fbpx

Суши лодки с ролца от раци

Обичам здравословното хранене и съм уверена, че след богатото празнично меню е добре известно време да се храним диетично, по-малко калорично. Така възстановяваме баланса и хармонията в нашия организъм.
Както знаете от няколко години в България стана много популярно сушито – сервира се в ресторанти, продава се в супермаркети. А знаете ли, че освен традиционните ролца суши се поднася и по други начини? Преди десетина дни писах за Суши в купа с пиле сукиаки. Днес ще си сготвим суши лодки! Основната съставка е суши ориз, затова може да си припомним видеото за правилното му приготвяне, нали? Ето какви продукти трябва да си набавим:

Необходими продукти за 4 порции
300 г сготвен и подправен суши ориз
100 г сурими (ако не знаете, в България са известни като ролца от раци)soev-sos-normal
140 г царевица на зърна от консерва
2 с.л. майонеза
½ с.л. паста уасаби
3 листа водорасли нори
1 малка къдрава зелена салата
около 20 чери домати
соев сос (знам, че сте забелязали, че във всяка рецепта го включвам, но не мога да се въздържа просто)

Как да си приготвим?
Нарязваме ролцата от раци на парченца с дължина около 1 см и с пръсти ги разделяме на лентички. Изцеждаме много добре царевицата от водата. В голяма купа смесваме царевицата, ролцата от раци, майонезата и пастата уасаби. Разделяме суши ориза на порции по 18-20 г. Оформяме от него с пръсти 20 цилиндри. Нарязваме листата нори на правоъгълници с размери 3 х 15 см и ги увиваме около озовите цилиндри. В така оформените суши-лодки натискаме леко ориза надолу и пълним с плънката. Измиваме доматите, нарязваме ги на две половини. Измиваме и накъсвяме на дребно и салатата. Подправяме ги със соев сос Кикоман и гарнираме с тях суши-лодките като ги оставим да стърчат артистично, наподобявайки платна.

Рецептата е бърза, лесна и много красива. Заслужава си да поканим приятели, с които да я споделим. И още нещо ми хрумна – понеже е много артистична, може да участвате с нея в презентации, дегустации или състезания на тема “японска кухня”. Със сигурност ще спечелите овациите на публиката и отличните оценки на журито.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *