Супите са еликсир за стомаха и чудесни за бързащите, защото не отнемат много време за готвене. Тази е от любимите ми, защото обожавам гъби. Рецепата е с японски вкус заради участието на Кикоман соевия сос.
Продукти:
150 г лук
1 с.л. оло
200 г микс от гъби – използваме 3-4 вида, каквито намерите на пазара – шийтаке, пачи крак, печурка, кладница и др.
20 г нарязан на тънки ленти бекон
800 мл пилешки бульон
4 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. захар
60 г заквасена сметана за готвене
7-8 стръка див лук
Начин на приготвяне:
Обелваме лука и го нарязваме на полумесеци. Загряваме олиото в тигана. Сотираме го, докато стане златист. Бланшираме гъбите и ги нарязваме на парчета с дебелина 3 мм.
В дълбока тенджера изпържваме бекона, изсипваме при него гъбите и ги готвим още 3-4 минути. Наливаме пилешкия бульон, изсипваме сотирания лук и оставяме супата да заври.
Подправяме я с Кикоман соевия сос и захарта. Разпределяме супата в купи, най-отгоре сипваме по 1 ч.л. сметана и декорираме с нарязан див лук.
Сервираме я с усмивка, изяждаме я с апетит. И ако си спомняте статията ми “Малките порции – японски обяд или дегустация?”, към супата на масата може да сложим още:
Наси Горенг с пиле, броколи и яйце
Поширана треска с портокалов сос