Богатото новогодишно меню вече е зад гърба ми. Дни наред се суетих пред печката и кухнята ми се беше превърнала в бойно кулинарно поле 🙂 Моите приятели-дегустатори особено много харесаха Задушено говеждо месо с червено вино и Рибена яхния с копър. Сега е време да погледна към по-леките ястия.
Днес правя това с една превъзходна, апетитна супа с дъх на Изток. В нея основните съставки са картофи и пащърнак. Времето й на приготвяне е около 45 минути. Лесно и бързо. Артистичното й поднасяне я прави много подходяща и за гости. Да се захващаме за работа!
Необходими продукти:
300 г картофи
150 г пащърнак
2 малки сладки ябълки
2 шалота /сръбски лук/
2 кромид лука
1 с.л. масло
1 литър зеленчуков бульон
2 малки наденички
1 с.л. олио
100 г сметана
5-6 с.л. соев сос Кикоман
малко прясно смлян черен пипер
няколко листа риган
Как да си приготвим?
Измиваме и обелваме картофите, пащърнака и ябълките. Нарязваме ги на кубчета. Обелваме лука – шалота и кромида и ги нарязваме – шалота на кубчета, а кромида – на пръстени. В тенджера загряваме маслото, добавяме картофите,пащърнака, ябълките и шалота и ги сотираме. Наливаме бульона, оставяме го да заври и намаляваме температурата като го оставяме да ври около 20 минути. Пасираме до крем. Нарязваме наденичката на парченца и ги изпържваме в олиото заедно със сметаната, Кикоман соса, пипера и ригана. Наливаме супата в купички, отгоре сипваме парченца наденица. Украсяваме с кръгчета лук и сервираме.
Докато четохте рецептата, стомахът ви обади ли се? Значи сте на прав път – супата ще стане превъзходна и ще бъде оценена по достойнство 🙂