Богатият на умами естествено ферментирал соев сос Kikkoman може да направи малка, но съществена разлика дори в класическите ястия. Опитайте разликата и се насладете на тази яхния от еленско с гъби и картофи!
Детайли
Порции
4
Време за подготовка
45 минути
Време за готвене
45 минути
Калории
5340.6 kJ / 1272.7 kcal
Съставки за яхнията
800 г еленско месо
700 г манатарки
1 глава лук
2 моркова
3 супени лъжици рапично олио
50 мл червено вино
400 мл сметана
3 щипки едро смлян пипер
2 дафинови листа
2 скилидки чесън
1 щипка канела на прах
Съставки за картофенеите кюфтета
800 г картофи
150 г картофено нишесте
1 ч. ч. масло
2 щипки смляно индийско орехче
2 щипки сол
1 щипка захар
1 яйчен жълтък
20 г магданоз
Приготвяне
- Измийте и подсушете еленското месо. Нарязва се на парчета колкото орех. Почистете и нарежете на едро манатарките. Обелете и нарежете на ситно лука. Измийте, обелете и нарежете морковите на филийки с дебелина 0,5 см.
- Запържете месото с рапично олио в широка тенджера. Добавят се гъбите, лукът и морковите и се запържват за кратко. Деглазирайте с червено вино и намалете котлона. Добавете естествено ферментирал соев сос Kikkoman и сметаната, след това подправете с черен пипер, дафинов лист, карамфил и канела. Покрийте и оставете да къкри, докато месото омекне. Добавете малко вода, ако е необходимо.
- Измийте, обелете и нарежете картофите на малки парчета. Слагат се в тенджера със студена вода и се варят до омекване. Отцедете водата и оставете картофите да се сварят. След това пасирайте и поставете в купа. Смесете картофеното пюре с нишестето, маслото, индийското орехче, солта, захарта и жълтъка на кремообразна каша. Разточете картофената смес на приблизително 10 еднакви по големина кнедли.
- Сложете съд с около 2,5 л вода на котлона, посолете леко и оставете да заври. Сложете картофените кюфтета във врящата вода и леко намалете котлона. Кнедлите са готови, когато изплуват на повърхността.
- Измийте и подсушете магданоза. Откъснете листата и нарежете на едро. Затоплете еленската яхния, ако е необходимо и сервирайте с кнедлите. Гарнирайте с магданоз преди сервиране.