fbpx

Стек от млечно телешко, бьор блан с Kikkoman и цитруси

Детайли

Порции

4

необходими продукти за стека

  • 4 бр. стек от млечно телешко по 300-350 г всеки

  • Малдон сол (може да използвате и хималайска или обикновена сол)

необходими продукти за соса

  • 30 г шалот, нарязан на малки кубчета

  • 50 мл соев сос Kikkoman

  • 30 мл оризов оцет Kikkoman

  • 20 мл лимонов сок

  • 50 мл портокалов сок

  • Кората на ½ портокал и ½ лимон, настъргани на ренде

  • 160 г масло (качествено), нарязано на малки кубчета, СТУДЕНО

необходими продукти за салатата

  • 120 г микс от бейби салати

  • 15 мл лимонов сок

  • 45 мл зехтин екстра върджин

Приготвяне

  • За соса:
    Смесвате всички продукти, освен маслото и корите, и оставяте да се редуцират (да се изпарят) до 50%. Започнете да добавяте маслото бучка по бучка, като непрекъснато бъркате с тел, докато се разтопи. Добавете цитрусовите кори. Ако има нужда, връщайте тенджерата на ктолона на тих огън и внимавайте да не се пресече, като бъркате непрекъснато с телта. Сосът трябва да се направи на момента и не може да издържа дълго време. До стъпката с прибавянето на маслото може да се подготвите предварително, но останалата част трябва да се направи преди да сервирате ястието. Малко е пипкаво, но повярвайте, заслужава си усилието.
  • За стековете:
    Овкусете стековете със сол и гриловайте на висока темпратура по 4-5 минути от страна. Ако желаете да има „решетъчен ефект„, завъртете стека на 45 градуса на половината от времето. Оставете да „почине„ за 4-5 минути, покрит с метално фолио, за да се разпределят равномерно соковете и да не изстине.
  • За салатата:
    Овкусете с лимоновия сок, зехтина и солта (последно, защото така се разпределя по-равномерно), непосредствено преди издаване и разбъркайте.
  • Аранжирайте чинията както ви допада най-добре и споделете с хората, които обичате.
  • P.S. Може да използвате и свинска пържола ако предпочитате, но имайте впредвид, че трябва да се сготви малко по-дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *