Детайли
Порции
4
необходими продукти за стека
4 бр. стек от млечно телешко по 300-350 г всеки
Малдон сол (може да използвате и хималайска или обикновена сол)
необходими продукти за соса
30 г шалот, нарязан на малки кубчета
50 мл соев сос Kikkoman
30 мл оризов оцет Kikkoman
20 мл лимонов сок
50 мл портокалов сок
Кората на ½ портокал и ½ лимон, настъргани на ренде
160 г масло (качествено), нарязано на малки кубчета, СТУДЕНО
необходими продукти за салатата
120 г микс от бейби салати
15 мл лимонов сок
45 мл зехтин екстра върджин
Приготвяне
- За соса:
Смесвате всички продукти, освен маслото и корите, и оставяте да се редуцират (да се изпарят) до 50%. Започнете да добавяте маслото бучка по бучка, като непрекъснато бъркате с тел, докато се разтопи. Добавете цитрусовите кори. Ако има нужда, връщайте тенджерата на ктолона на тих огън и внимавайте да не се пресече, като бъркате непрекъснато с телта. Сосът трябва да се направи на момента и не може да издържа дълго време. До стъпката с прибавянето на маслото може да се подготвите предварително, но останалата част трябва да се направи преди да сервирате ястието. Малко е пипкаво, но повярвайте, заслужава си усилието. - За стековете:
Овкусете стековете със сол и гриловайте на висока темпратура по 4-5 минути от страна. Ако желаете да има „решетъчен ефект„, завъртете стека на 45 градуса на половината от времето. Оставете да „почине„ за 4-5 минути, покрит с метално фолио, за да се разпределят равномерно соковете и да не изстине. - За салатата:
Овкусете с лимоновия сок, зехтина и солта (последно, защото така се разпределя по-равномерно), непосредствено преди издаване и разбъркайте. - Аранжирайте чинията както ви допада най-добре и споделете с хората, които обичате.
- P.S. Може да използвате и свинска пържола ако предпочитате, но имайте впредвид, че трябва да се сготви малко по-дълго време.