fbpx

Тортия със спанак

Да, тортията, или испанският омплет, е една от емблемите на испанската кухня, която ние наистина обожаваме. Сигурно има над хиляда рецепти и разновидности на тортията – днес, ние избрахме тази със спанак. Трябват ти само около 35 минути и ще имаш 6 порции от това кулинарно съвършенство!

Детайли

Порции

6 човека

Време за подготовка

20 минути

Време за готвене

35 минути

Калории

1 334 kJ / 318 kcal

Съставки

  • 1 кг картофи

  • 100 г лук

  • 1 червена, 1 зелена и 1 жълта чушка

  • 100 г спанак

  • 8 яйца

  • 200 мл прясно мляко

  • 4 с.л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman

  • черен пипер

  • червен смлян пипер

  • 5 с.л. зехтин

  • 100 г айвар

  • 2 чушки халапеньо

  • свеж босилек или майорам

Съставки за домашен айвар

  • 1 буркан консервирани чушки

  • 6 с.л. доматено пюре

  • 1-2 чушки халапеньо

  • 1 скилидка чесън

  • щипка сол

  • щипка черен пипер

Приготвяне

  • Сварете картофите с кората за около 20 минути. Обелете и нарежете лука на едро. Нарежете чушките на четвъртинки, почистете ги от сърцевината и нарежете на парчета с големина 2 см. Накълцайте спанака.
  • Яйцата и млякото се разбиват с 4 с.л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman, черен пипер, смлян червен пипер и 2 с.л. зехтин.
  • Обелете картофите и ги нарежете на кубчета по 1 см. Загрейте 3 с.л. олио в голям тиган. Запържете картофите на силен огън за ок. 4 минути и го дръжте на топло.
  • Лукът, чушките и спанакът се запържват за 2 минути отделно, добавят се запържените картофи.
  • Изпържените картофи със зеленчуци се заливат с яйчената смес и се запържват за кратко. Сложете тавата в предварително загрята фурна на 200°C и печете 20 минути.
  • Разбъркайте заедно айвара, чушките халапеньо и 2 с.л. соев сос Kikkoman до гладкост.
  • Извадете тавата от фурната. Оставете леко да се охлади. Внимателно обърнете тортията върху голяма чиния или плато, нарежете на филийки и сервирайте със соса от червен пипер. Гарнирайте с майорана и сервирайте с черен пипер.
  • За домашен айвар: Нарежете чушката на едро. Скилидката чесън и чилито халапеньо се нарязват на ситно и се слагат в блендер с доматеното пюре. Продължете да бъркате, докато сместа стане гладка, след това подправете със сол и черен пипер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *