Да, тортията, или испанският омплет, е една от емблемите на испанската кухня, която ние наистина обожаваме. Сигурно има над хиляда рецепти и разновидности на тортията – днес, ние избрахме тази със спанак. Трябват ти само около 35 минути и ще имаш 6 порции от това кулинарно съвършенство!
Детайли
Порции
6 човека
Време за подготовка
20 минути
Време за готвене
35 минути
Калории
1 334 kJ / 318 kcal
Съставки
1 кг картофи
100 г лук
1 червена, 1 зелена и 1 жълта чушка
100 г спанак
8 яйца
200 мл прясно мляко
черен пипер
червен смлян пипер
5 с.л. зехтин
100 г айвар
2 чушки халапеньо
свеж босилек или майорам
Съставки за домашен айвар
1 буркан консервирани чушки
6 с.л. доматено пюре
1-2 чушки халапеньо
1 скилидка чесън
щипка сол
щипка черен пипер
Приготвяне
- Сварете картофите с кората за около 20 минути. Обелете и нарежете лука на едро. Нарежете чушките на четвъртинки, почистете ги от сърцевината и нарежете на парчета с големина 2 см. Накълцайте спанака.
- Яйцата и млякото се разбиват с 4 с.л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman, черен пипер, смлян червен пипер и 2 с.л. зехтин.
- Обелете картофите и ги нарежете на кубчета по 1 см. Загрейте 3 с.л. олио в голям тиган. Запържете картофите на силен огън за ок. 4 минути и го дръжте на топло.
- Лукът, чушките и спанакът се запържват за 2 минути отделно, добавят се запържените картофи.
- Изпържените картофи със зеленчуци се заливат с яйчената смес и се запържват за кратко. Сложете тавата в предварително загрята фурна на 200°C и печете 20 минути.
- Разбъркайте заедно айвара, чушките халапеньо и 2 с.л. соев сос Kikkoman до гладкост.
- Извадете тавата от фурната. Оставете леко да се охлади. Внимателно обърнете тортията върху голяма чиния или плато, нарежете на филийки и сервирайте със соса от червен пипер. Гарнирайте с майорана и сервирайте с черен пипер.
- За домашен айвар: Нарежете чушката на едро. Скилидката чесън и чилито халапеньо се нарязват на ситно и се слагат в блендер с доматеното пюре. Продължете да бъркате, докато сместа стане гладка, след това подправете със сол и черен пипер.