fbpx

Сравнение между различните видове соев сос

Замисляли ли сте се колко еднакви и същевременно различни могат да бъдат сосовете. А какво ще кажете за соевите сосове? Как възприемате техния вкус и отделни съставки?

Тъй като съм любител на сосовете, аз различавам специфичния вкус на всеки един от тях. Затова искам да споделя с вас какви „тънкости“ откривам в трите основни вида соев сос:

  • естествено ферментиралият японски соев сос Kikkoman – има привлекателен червеникаво-кафяв цвят и без добавени оцветители. Ароматът и деликатният вкус на подправки подчертават естествения вкус на храната.

Четирите съставки на Kikkoman са: вода, соя, сол и пшеница (нищо друго!). Те „зреят” в продължение на 6 месеца и именно тяхната естествена ферментация придава вкус, неописуем по своята същност.

  • Произведеният по химически път соев сос – след преработването на необходимите съставки, този сос придобива плътна консистенция и тъмен цвят. Процесът е кратък, но за да достигне до интензивния аромат и вкус , сосът трябва да съдържа оцветители, цвят на карамел и вкусови подобрители.

  • Китайскиият соев сос е светъл и тъмен. И двата притежават характерен плодов аромат, но за разлика от японския соев сос  имат по-солен вкус, добавки и консерванти.

Споделете кой вкус ви допада най-много?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *