fbpx

Kikkoman: началото

Преди повече от 2500 години в Китай, една общност от Будистки монаси приготвя подправка от соя под формата на сос, тъй като вярата им не позволявала да ядат месо или сосове, приготвени от месо.
По-късно през 6-ти век група Будистки монаси тръгнали към Япония и пренесли рецептата за соевия сос. Много скоро соевият сос станал изключително популярен в Япония, тъй като придавал допълнителни вкусови качества на не особено богатата по онова време оризова кухня. Установили също, че соевият сос може да се използва за съхранение на храната.

През 16-ти век опитите показали, че ако към оригиналната китайска рецепта (която била приготвяне изключително и само на основата на соевите кълнове) се добави същото количество пшеница, то вкусовите качества и мирисът на соса се подобряват значително. Това поставило началото на японската рецепта за соевия сос.

Историческа гравюра, датираща около 1600 години разкрива, че по това време соевият сос вече се е произвеждал в големи количества.

Първите японски фамилии, които преди повече от 300 години започнали да се занимават със „серийно” производство на тази уникална и до днес подправка са Моджи и Таканаши. През 1917 г. наследниците на двете семейства основали компанията Нода – на името на самия град край река Едо, в която се случвало производството.  По-късно през 60-те години Нода се преименува на Кикоман.

Името не е никак случайно. На японски kikko означава „коруба на костенурка”, a man – е числото 10 000. Според стара японска легенда, костенурката живее по 10 000 години и затова тя е символ на дълголетие и здраве. Това е причината, поради която и двете фамилии избират именно костенурката за свое лого.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.