Десертите и сладкишите са като допинг за добро настроение. Ако пък се ограничавате от ядене на сладко, можете да ги използвате като награда и стимул след завършена тежка и трудна задача. Аз често постъпвам именно така.
Какъвто и да е вашият случаи :), днес ви предлагам да опитате Сладки пълнени и печени ябълки по японска рецепта. Овкусени са с Кикоман соев сос. Съмвате ли се, че соевият сос става за сладкиши – просто опитайте!
Продукти:
12 ябълки (Златна превъзходна или Грени смит)
3/4 ч.ч. кафява захар
3/4 ч.ч. овесени ядки
1/4 ч.ч. Кикоман соев сос или Тамари соев сос без глутен
4 с.л. меко масло
3/4 ч.ч. стафиди
3/4 ч.ч. нарязани на ситно орехи (тук в рецептата пише Американски орехи)
1/2 ч.ч. сок от ябълка
Начин на приготвяне:
Смесваме и разбъркваме захарта, овесените ядки, соевия сос, маслото, стафидите и орехите в една купа. Ябълките издълбаваме и махаме семките, за да им придадем форма като на чаша, и в същото време внимаваме да не ги пробием.
След това пълним ябълките с подготвената по-рано смес, нареждаме ги в тавичка и ги заливаме с ябълковия сок. Печем във фурна на средна температура докато ябълките омекнат, но не са си изгубили формата (около 30-40 мин.) Когато са готови, ги заливаме отново със ябълков сок и ги поднасяме с гарнитура по желания (например сладолед).
Рецептата е идеална за парти и за всякакви тържества.