Хайде в кухнята! Не знам вас кое ви мотивира най-силно да започнете да готвите. За мен е достатъчно да прочета две-три рецепти, да видя “вкусните” снимки към тях и стомахът ми изпраща сигнал до мозъка ми, че е гладен. След това маршрутът ми е към магазина, да купя подходящи продукти и към печката. Ако и за вас готвенето не е задължение, а приключение, последвайте ме, нека заедно приготвим “Сьомга във фурна по японски“.
Продукти:
4 х 80 г филета от сьомга
100 г шийтаке
80 г кралски скариди
3 с.л. Кикоман Тамари соев сос без глутен
1 стрък праз
сол и черен пипер
1 с.л. олио
4 с.л. саке или бяло вино
1 лимон
40 г масло
4 листа алуминиево фолио
Начин на приготвяне:
Измиваме гъбите, нарязваме ги на хапки и ги заливаме с Кикоман соевия сос. Измиваме праза и го режем на парчета по диагонал. Измиваме сьомгата, подсушаваме я с кухненска хартия, поръсваме я със сол и черен пипер.
Разстиламе алуминиевото фолио. Всяко парче мажем точно по средата с олио. Слагаме сьомгата и гъбите, поръсваме отгоре с праза и поливаме с малко саке. Най-отгоре поставяме кръгче лимон и парче масло. Завиваме рибата фолиото на пакетче, като оставяме малка дупка, за да излиза въздуха.
Повтаряме действията и с другите 3 филета сьомга. Печем ги на 250 °C за около 10 минути в предварително загрята фурна. Изваждаме ги от фурната, отваряме пакетчетата, поръсваме отгоре останалия Кикоман соев сос и сервираме рибата.
Предлагам ви на масата да сложите още:
Вегетарианско Темаки
Шарена нудъл салата