fbpx

Символите на празничната японска трапеза

След като отбелязахме седмицата на Азиатската Нова Година и раздадохме награди, време е да погледнем към празничната трапеза на любимата ни Япония.

Днес ще ти разкажем за някои от най-популярните традиционни специалитети на празничната маса в японските домове.

Osechi-ryōri се казва японското новогодишно ястие. То е свързано и с дългогодишна утвърдена традиция на един от най-важните кулинарни ритуали в Япония. Ястието се състои от различни специалитети и деликатеси, подредени декоративно в красива кутия (jyu-bako), която е подобна на bentō. Osechi-ryōri се приготвя предварително, в навечерието на Нова година, така че никой да не прекарва първите дни от новата година в кухнята.

Не само самият обичай е важен за японците: отделните ястия и хапки, които се сервират в новогодишните кутии, също са специално избрани и носят своя символ. Това е така, защото на всяка от различните храни в osechi-ryōri се приписват различни положителни характеристики. Кутиите символизират желанието за щастие и просперитет, които да изпълнят новата година – и живота на хората – малко по малко и хапка по хапка.

Например, морска платика на скара (tai no shioyaki), например, се счита за особено “щастлива” храна, докато се смята, че хайверът от херинга (kazu no ko) гарантира здравото потомство през новата година. Водораслите са символ на радостта, докато черните соеви зърна носят добро здраве. Ozōni – супа, приготвена с оризови сладкиши mochi – също много популярна символизира дълголетие, издръжливост и добро здраве.

Традицията osechi-ryōri датира повече от хиляда години. Класическите специалитети osechi включват датемаки (сладко навит омлет), kuri kinton (захаросани кестени със сладък картоф), kuromame (сладки черни соеви зърна) и su renkon (маринован корен от лотос). Що се отнася до сервирането на тези типични дребни студени деликатеси, които изглеждат още по-красиви в празничните кутиите, хората все повече добавят модерен привкус към ритуала osechi-ryōri. Съвременните съставки включват печено говеждо и салата или пържени китайски храни. Има много вариации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *