fbpx

Символиката в Япония: част 2

Вие смятате ли, че японците имат преколено много символи, които използват в своето ежедневие? То не са водни кончета, пеперуди, жерави, жаби и т.н. и все пак това са само малката част. А днес ще ви представя втората 🙂
И преди да продължите да четете все пак ще се радвам да споделите своето мнение за това дали и българите обвързват толкова мното одушевени и неодушевени предмети своето ежедневие, чувства и емоции.

Нандина

Нандината е храст, който достига височина от 2-3 м. и е характерен със струпвания от плодове, които японците асоциират със зимата. Счита се, че листата му имат лечебни свойства.
Името на храста се свързва “трудности” и “промяна”, заради което Надина се смята, че има силата да накара нещастието да изчезне. Растението се появява като мотив в семейни гербове, изкуството и текстилния дизайн, но е най-известно използването му около Нова година, когато се приема като символ на дълголетие.

Божури

Китайците откриват за Япония дървото божур в периода Нара (710-794). За китайците, цветовете му символизират щастие, висока чест и пролетта като сезон. Подобно на китайците, японците считат божура за “цар на цветята” и затова го използват като популярен мотив в дизайна на дрехите, които създават.

Бор

Боровите дървета се срещат в Япония и са високо ценени заради техните практически приложения и привлекателен външен вид. Повлияни от китайската символика, вечнозелените борове символизират дълголетие, щастие и увереност. Както японското, така и китайското изкуство свързват бора с добродетелта, особено около Нова година, както и като символ на дълъг живот и дори безсмъртие.

Паяк

Отново под влияние от Китай, паякът започва да добива популярност в Япония като символ на индустрията. Японските фолклорни истории казват, че появата на паяк предсказва посещение на добър приятел. Както и в западната култура за паяка е нормално да има по-зловещи атрибути.

Лястовици

Лястовиците са годишни мигранти, пристигащи в Япония в началото на пролетта. Като символ на този сезон, те могат лесно да бъдат идентифицирани в текстила представени чрез своята V-образна опашка. Лястовицата е символ на късмет, вярност в брака и плодовитост.

Костенурки

Значенията на мотивите с костенурки са сложни в японската култура. Индуизма, даоизма, конфуцианството и будизма, всички те допринасят за разбирането им. Тези традиции твърдят, че костенурката помага за спасяване на света, охранява северния квадрант на Вселената със змията и носи в своята черупка свещени надписи. А знаете ли къде още присъства мотивът за дълголетието на костенурките?

Глициния (Вистерия)

Цъфти в началото на лятото. Лилавите цветове на глицинията са изобразявани в японските кимона в продължение на стотици години. Например, често по време на празненства, спонсорирани от японските аристократи в края на периода Хейан (794-1185). Глицинията се използва и в много японски семейни гербове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *