Детайли
Порции
4
Време за приготвяне
45 минути
Калории
171 kcal
Необходими продукти за 4 порции:
4 твърдо сварени яйца
375 г кайма по избор
5-6 стръка пресен лук, нарязан на ситно
4 ч.л. соев сос Kikkoman
2-3 ч.л. едрозърнеста горчица
Необходими продукти за панировката:
1 разбито яйце
3-4 с.л. бяло брашно
100 г галета
500 мл олио за пържене
Необходими продукти за гарнитурата от лук:
бучка масло
1 с.л. зехтин
2 големи глави кромид лук, нарязан на ситно
2 ч.л. соев сос Kikkoman
2 ч.л. захар
Приготвяне
- Загрейте олиото във фритюрник или средно голяма тенджера до 170o.
- В купа смесете добре каймата, пресния лук, соевия сос и горчицата. Разделете сместа на 4 топчета. Разстелете ги така, че да можете с тях да завиете плътно всяко едно твърдо сварено яйце. Притиснете краищата на каймата, за да не се разтвори при пържене.
- Изсипете брашното в плитка купа или в чиния, в подобни два други съда поставете разбитото яйце и галетата. Внимателно оваляйте едно по едно яйцата, като започнете от брашното, преминете през разбитото яйце и завършите с галетата. Пържете яйцата по две най-много едновременно за около 4-5 минути, докато придобият златист цвят от всички страни. Извадете ги и ги поставете върху попивателна хартия за няколко минути, за да се отцеди мазнината, преди да ги сервирате.
- Докато яйцата се пържат, можете да приготвите гарнитурата от лук. В тиган разтопете маслото, добавете и зехтина. Добавете предварително нарязания лук на ситно и пържете за около 4-5 минути, докато омекне. Добавете соевия сос Kikkoman и захарта и разбъркайте добре. Намалете температурата и оставете да се готвят за около 20 минути, като разбърквате от време на време. Гарнитурата е готова, когато лукът стане кафяв и лепкав.
Съвет: Можете да сервирате шотландските яйца с топла или студена гарнитура от лук.