Не се изненадвайте, ако четете подобна рецепта за пръв път. Вижте в раздел “Десерти”, че не е необичайно японски сладкиши да се приготвят със соев сос Кикоман. И да припомним какво каза Дарин Стойков, водещ на японската кулинарна вечер преди три месеца: “соевият сос е преди всичко аромат”. Така че смело напред – да сготвим един необикновен шоколадов сладкиш!
Продукти за 12 порции
време за приготвяне – около 25 минути подготовка и 35 минути същинско готвене
250 г масло
200 г черен шоколад, като начупим парченцата ситно
1 3/4 ч.ч. кафява захар
4 яйца, разбити
2 с.л. Кикоман соев сос
1 1/3 ч.ч. около 200 г. бяло брашно
1/3 ч.ч. кокосови стърготини
1/4 с.л. сода бикарбонат
За сервирането: пресни малини или боровинки и/или ванилов сладолев
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и шоколада в малък тиган на ниска температура, докато се смесят добре. Добавяме захарта, яйцата и Кикоман соевия сос, и разбъркваме хубаво. Започваме да сипваме брашното и содата, като бъркаме непрекъснато.
Изсипваме сместа в квадратна тавичка с размери 23 см, която предварително сме застлали с хартия за печене. Печем във фурна на 180/160 градуса по Целзий за 30-35 минути. Изчакваме сладкиша да изстине и разрязваме на квадрати.
Сервираме десерта в малки чинии, декориран с пресни плодове и топка сладолед.