Лятото е тук, а топлата ни връзка с него става все по-желана! Подарете си превъзходни калмари с вкус на море и безгрижие с днешната ми рецепта за вас.
Съставки
1/2 кг калмари
За соса:
1 глава лук
1 ч.л. джинджифил
1/4 ч.ч. оцет
2 с.л. соев сос
1 с.л. мед
2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. сусамово масло
Приготване
Лентите от калмари се нанизват зигзагообразно на дървени шишове, предварително киснати в студена вода за 20 минути. Слагат се в предварително нагорещения грил и се изпичат за 1-2 минути.
За да се приготви сосът териаки, се слагат ситно нарязаният лук (1 глава), настърганият джинджифил (1 ч.л.), оцетът (1/4 ч.ч.), соевият сос (2 с.л.), медът (1 с.л.) и лимоновият сок (2 с.л.) в малка купа на среден огън. Щом сосът се сгъсти, се прибавя сусамовото масло (1 ч.л.) и втората лъжица лимонов сок. Разбърква се добре. Печените шишчета от калмари се поднасят със соса. Консумират се топли със зелена салата.