Както се казва: не е важно как изглежда, важно е какъв е вкусът. Това е особено вярно за тези сармички от савойско зеле. Вместо обичайния месен пълнеж, сладкият картоф осигурява пикантното лакомство в нашето вегетарианско творение. А естествено ферментирал соев сос Kikkoman придава така приятният за зеленчуци умами оттенък.
Детайли
4
45 минути
60 минути
4216.2 kJ / 1009.7 kcal
Съставки за плънката
1 морков
60 г целина
2 глави лук
100 г гъби
4 скилидки чесън
4 с. л. рапично олио
3 пръчици канела
1 ч. л. черен пипер
1 дафинов лист
1 с. л. доматено пюре
1 супена лъжица тъмен балсамов оцет
100 мл ябълков сок
200 мл вода
1½ ч.л царевично брашно
Съставки за зелето
1 савойско зеле
1 кг сладки картофи
4 с. л.рапично масло
100 г лешници
20 г магданоз
Съставки за гъбите
700 г големи кралски гъби стриди
3 с. л. масло
2 скилидки чесън
1 ч. л. мед
Приготвяне
- Измийте моркова и целината и нарежете на парчета колкото орех. Обелете лука и го нарежете на парчета колкото орех. Разполовете гъбите и смачкайте скилидките чесън. Запържете всичко заедно в средно голяма тенджера с рапично олио до кафяво. Накрая се добавят пръчиците канела, зърната черен пипер, дафиновият лист и доматеното пюре и се запържват за кратко.
- Допълнете с балсамов оцет, естествено ферментирал соев сос Kikkoman, ябълков сок и вода. Бавно намалете течността в тигана наполовина.
- Изрежете дръжката на зелето и отстранете листата, като ги запазите цели. Запарете листата във вряща вода за около 1 минута, след което извадете и охладете със студена вода.
- Измийте, обелете и настържете на едро ренде сладките картофи. Загрейте рапичното масло в средно голяма тенджера и добавете сладките картофи. Гответе ги при непрекъснато бъркане, докато образуват кремообразна маса. Подправете сместа на вкус с естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Накълцайте лешниците и магданоза и ги смесете със сместа от сладки картофи.
- Изсипете редуцирания сок през цедка в кана. Върнете в тенджерата и оставете да заври. Разтворете царевичното брашно в 2 супени лъжици вода и разбийте във врящия сок. Задушава се за кратко и се оставя на топло под капак.
- Разстелете 1 до 2 листа савойско зеле, както е необходимо, и поставете 3 до 4 супени лъжици смес от сладки картофи в средата на долната трета. Прегънете отстрани и навийте на руло. Загрейте готовите сармички във фурната при 100 °C на горен и долен огън, покрити.
- Измийте и подсушете гъбите, ако е необходимо. Разполовяват се и се запържват в голям тиган с маслото и рапичното олио. Чесънът се счуква и се запържва с гъбите. Добавете меда, намалете котлона и глазирайте с естествено ферментирал соев сос Kikkoman.
- Подредете сармите с гъби и сок.
- СЪВЕТ: Ако използвате алтернатива на веганско масло вместо маслото, ще получите 100% веганско ястие за нула време!