fbpx

Савойско зеле със сладки картофи, гъби и канела

Както се казва: не е важно как изглежда, важно е какъв е вкусът. Това е особено вярно за тези сармички от савойско зеле. Вместо обичайния месен пълнеж, сладкият картоф осигурява пикантното лакомство в нашето вегетарианско творение. А естествено ферментирал соев сос Kikkoman придава така приятният за зеленчуци умами оттенък.

Детайли

Порции

4

Време за подготовка

45 минути

Време за готвене

60 минути

Калории

4216.2 kJ / 1009.7 kcal

Съставки за плънката

  • 1 морков

  • 60 г целина

  • 2 глави лук

  • 100 г гъби

  • 4 скилидки чесън

  • 4 с. л. рапично олио

  • 3 пръчици канела

  • 1 ч. л. черен пипер

  • 1 дафинов лист

  • 1 с. л. доматено пюре

  • 1 супена лъжица тъмен балсамов оцет

  • 100 мл естествено ферментирал соев сос Kikkoman

  • 100 мл ябълков сок

  • 200 мл вода

  • 1½ ч.л царевично брашно

Съставки за зелето

Съставки за гъбите

Приготвяне

  • Измийте моркова и целината и нарежете на парчета колкото орех. Обелете лука и го нарежете на парчета колкото орех. Разполовете гъбите и смачкайте скилидките чесън. Запържете всичко заедно в средно голяма тенджера с рапично олио до кафяво. Накрая се добавят пръчиците канела, зърната черен пипер, дафиновият лист и доматеното пюре и се запържват за кратко.
  • Допълнете с балсамов оцет, естествено ферментирал соев сос Kikkoman, ябълков сок и вода. Бавно намалете течността в тигана наполовина.
  • Изрежете дръжката на зелето и отстранете листата, като ги запазите цели. Запарете листата във вряща вода за около 1 минута, след което извадете и охладете със студена вода.
  • Измийте, обелете и настържете на едро ренде сладките картофи. Загрейте рапичното масло в средно голяма тенджера и добавете сладките картофи. Гответе ги при непрекъснато бъркане, докато образуват кремообразна маса. Подправете сместа на вкус с естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Накълцайте лешниците и магданоза и ги смесете със сместа от сладки картофи.
  • Изсипете редуцирания сок през цедка в кана. Върнете в тенджерата и оставете да заври. Разтворете царевичното брашно в 2 супени лъжици вода и разбийте във врящия сок. Задушава се за кратко и се оставя на топло под капак.
  • Разстелете 1 до 2 листа савойско зеле, както е необходимо, и поставете 3 до 4 супени лъжици смес от сладки картофи в средата на долната трета. Прегънете отстрани и навийте на руло. Загрейте готовите сармички във фурната при 100 °C на горен и долен огън, покрити.
  • Измийте и подсушете гъбите, ако е необходимо. Разполовяват се и се запържват в голям тиган с маслото и рапичното олио. Чесънът се счуква и се запържва с гъбите. Добавете меда, намалете котлона и глазирайте с естествено ферментирал соев сос Kikkoman.
  • Подредете сармите с гъби и сок.
  • СЪВЕТ: Ако използвате алтернатива на веганско масло вместо маслото, ще получите 100% веганско ястие за нула време!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *