Приближават много празници (Нова година, имени дни), които по традиция в България и на много други места по света се случват главно на масата. Това означава готвене в изобилие и храна в изобилие. Ето защо днес реших да ви представя кратки съвети за здравословно хранене от Япония.
Културата на хранене в Япония има многовековна традиция. Японците наричат своята традиционна кухня “уашоку”, която е максимално балансирана и разнообразна. Думата washoku в превод означава ” Хармония в храненето”. Но, какво точно спазват японците в културата си на хранене:
На масата трябва да има продукти в
– 5 цвята: бял, черен, червен, зелен и жълт;
– всеки ден да се храним с всички вкусове – сладко, солено, кисело, люто и горчиво;
– максимално сурови храни или приготвени с бързо варене, на пара, кипене на бавен огън, мариноване, пърженето се избягва, но когато го има да не се получава препържване с твърда коричка;
– когато ядем, трябва да са ангажирани всичките ни сетива: зрение, вкус, слух, осезание и обоняние;
– главните чувства, които трябва да изпитваме, когато се храним са: благодарност към готвача, гостите и всички други хора, свързани с храната и вещите, които се намират на масата.
– времето за хранене е свещено;
– непременно закуската е обилна закуска;
– чувството на удоволствие от храната да не се разсейва от странични мисли;
– на масата японците мислят за качествата, красотата и полезността на храната и напитките.
За любознателните:
Японски рецепти с риба
Традиционни японски рецепти за Нова година