Знаете ли какво е кейл? Вид къдраво листно зеле, което се отглежда и в България. Спечелило си е славата на “супер храна” и заместител на говеждото месо, защото съдържа повече желязо от месото. Освен това е мощен антиоксидант, богато е на много фибри и витамин К.
След тази увертюра, да ви разкажа и за самата рецепта – тя е вегетарианска, но ако обичате месо, можете лесно да прибавите към продуктите сварено пилешко месо. В дресинга участва Тамари соев сос Кикоман без глутен – за тези, които са на безглутенова диета.
Продукти:
Продукти:
За салатата:
100 г смесен ориз – дългозърнест и кръгъл
115 г тънки аспержи
½ връзка или около 175 г кейл
400 г нахут от консерва или сварен
8 чери домата, разрязани на четвъртинки
1 глава червена цикория, нарязана на резени
За дресинга:
2 с.л. Кикоман Тамари глутен фри соев сос
5 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. настърган пресен джинджифил
Сваряваме ориза в съответното количество вода, според указанията на опаковката. Изцеждаме го от водата и го оставяме настрана да изстине.
Отстраняваме жилките от кейла и го нарязваме на парчета с големината на една хапка.
Сипваме ориза в голяма купа, прибавяме аспержите, кейла, нахута, доматите и цикорията.
За да направим дресинга – смесваме всички съставки в купа и ги разбиваме с ръчен миксер или пасатор до хомогенна смес. Заливаме с дресинга салатата и сервираме веднага.
Добър апетит, пролетно настроение и усмивки въпреки хладното време!