fbpx

Всичко за сезон сакура 2024

Японската декоративна череша, наречена сакура, съществува в над 300 разновидности. И всяка от тях ни очарова с красотата и изяществото си в периода на цъфтеж. Сакура се нарича и периодът на цъфтеж. И дръвчето, и неговият цъфтеж са се превърнали в един от най-разпознаваемите символи на Япония.

Видовете черешови цветове се срещат по целия свят, като са особено разпространени в региони в Северното полукълбо с умерен климат, включително Япония, Китай и Корея, както и Непал, Индия, Пакистан, Иран и Афганистан и няколко области в Северна Европа. Япония е особено известна със своя черешов цвят поради големия си брой сортове и националните празненства по време на сезона на цъфтеж. Черешовите цветове на японски са известни като сакура и няма да е преувеличено да се каже, че са национална мания.

Най-често срещаният вид черешов цвят в Япония е „Somei-yoshino“ или череша Yoshino, хибрид между два други вида. Известен е с почти изцяло белите си венчелистчета, обагрени с най-бледо розово. Често се засажда покрай реки или крепостни ровове, образувайки тунел от блестящи бледи нюанси, които се отразяват от водата.

Друг красив сорт е Kawazu-zakura, често срещан в района Кавадзу в южната част на полуостров Идзу, на малко повече от 2 часа и половина от Токио с влак. Тези цветове са с по-силен нюанс на розово от Somei-Yoshino и цъфтят около месец по-рано, обикновено от края на февруари до началото на март. Фестивалът на цъфналите вишни в Kawazu-zakura е грандиозна гледка, която привлича около един милион души всяка година.

Въпреки това, ако не сте на посещение през пролетта, все още има цветя, които можете да намерите. Шикизакура, буквално „сакура на четирите сезона“, цъфти два пъти годишно и е популярна гледка в префектура Аичи, където през есента можете да се възхитите едновременно на контраста на живите червени листа и нежните розови цветя.

Много често сме писали за сакура и тази година няма да направим изключение. А го правим сега, защото сезонът на черешов цвят в Япония за 2024 г. се очаква да достигне своя пик именно от края на март до началото на април, особено в Токио, Киото и Осака.

Финалната официална прогноза беше издадена от Японската метеорологична корпорация на 7 март 2024 г. Последният доклад прогнозира, че на повечето места в Япония черешовите цветове ще цъфтят почти по същото време като последните няколко години, въпреки че в някои райони цъфтежът ще е няколко дни по-рано. Ето и какво вещае прогнозата за 2024:

Токио: цъфтеж около 23 март, пик на цъфтежа около 30 март
Сапоро: цъфтеж около 1 май, пик на цъфтежа около 4 май
Сендай: цъфтеж около 3 април, пик на цъфтежа около 9 април
Канадзава: цъфтеж около 31 март, пик на цъфтежа около 6 април
Нагоя: цъфтеж около 20 март, пик на цъфтежа около 31 март
Киото: цъфтеж около 23 март, пик на цъфтежа около 1 април
Осака: цъфтеж около 25 март, пик на цъфтежа около 2 април
Хирошима: цъфтеж около 23 март, пик на цъфтежа около 1 април
Фукуока: цъфтеж около 21 март, пик на цъфтежа около 30 март

Сезонът на цъфтежа на вишните е важен в Япония поради историческото и културно значение. Възникнала като национално забавление през 8 век, практиката за гледане на черешови цветове или „сакура“ символизира преходната природа на живота.

Тази концепция, известна като „моно без осъзнаване“ на японски, отразява краткия, но красив живот на цветовете, които цъфтят само за около седмица до десет дни. Оценяването на мимолетната красота на сакура е повлияло дълбоко на японското мислене, подчертавайки непостоянството на живота и важността на цененето на всеки момент.

Япония е домакин и на многобройни фестивали на черешовия цвят, съсредоточени около традиционната практика „ханами“ или разглеждане на цветя. Тези фестивали се провеждат по време на краткия сезон на черешовия цвят, който продължава само няколко седмици.

Хората се събират в паркове и улици, изпълнени със сакура, за да се насладят на това уникално природно явление, но и на красотата на мислите, които цъфтежа на сакура провокира у всеки негов свидетел. Времето на тези фестивали варира в Япония, започвайки от по-топлия югозапад и завършвайки в по-студения север. Освен това, „йозакура“, наблюдаването на осветени черешови цветове през нощта, е популярна дейност по време на тези фестивали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *