fbpx

Саке: какво, как, защо?

Преди време ви споделихме някои любопитни факти за сакето. И понеже светът на японската традиция е неизчерпаем, а пък всичко за сакето едва ли може да се сведе до 5 факта, решихме да отворим и следващата страница на тази тема.

Този път, ще започнем от японското “канпай” – изразът, с който нашите приятели от Страната на изгряващото слънце си казват “Наздраве!”, а буквално се превежда “Чашата до дъно!”.

А какво, всъщност, е саке? Сакето е алкохолна напитка от ферментирал ориз. Но не какъвто и да е ориз. За сакето се използва сакамай. Освен ориз, съдържа още три съставки: вода, мая и плесен, наречена коджи. Сакето е известно и като японското оризово вино, като обикновено процентът на алкохол е между 15 и 22%. Ще срещнете и оценка на сладостта на сакето – от -15 (много сладко) до +15 (много сухо).

Разбира се, има значение как се поднася сакето, на кого и как се приема и тук също са залегнали многовековните японски традиции. Смята се, че сакето е дар от боговете и сервирането му се асоциира както с общуването и обвързването между хората, така и с докосването до божественото. Често сакето е поднасяно като символ на обричане, а при сватбени церемонии е част от обета на младоженците един към друг.

Никога не наливайте саке сами на себе си. Това се смята за изключително груб жест. Сакето се налива от спътника ви в момента, като вие му връщате жеста и съответно му сипвате на него. Разбира се, ако церемонията е официална, домакинът ще поднесе саке на най-високопоставения гост, а останалите присъстващи ще сипят саке едни на други.

Самото отпиване е прието да се направи, само след като всички присъстващи имат пълна чаша. Домакинът вдига своята за тост, казва kanpai или Наздраве!, след което всички останали вдигат чашите си и отпиват.

Сакето се пие бавно. А ако вече ви е достатъчно и не искате повече, задължително оставете малко течност на дъното на чашата си. В противен случай – ако чашата ви е празна, вашият домакин няма да спре да я пълни.

Сакето може да се пие студено или горещо. В интерес на истината, колкото по висококачествено е сакето, толкова по-добре е да се сервира студено. Разбира се, това не означава, че топлото саке е лошо саке. 🙂 Имайте предвид, че на много места в Япония климатът предполага почти целогодишно консумирането на топли напитки.

Не забравяйте, че в Япония саке се отнася за всички алкохолни напитки. Ако искате да си поръчате напитката, на която ние казваме “саке”, попитайте за нихоншу.

А ето и няколко причини да изберете саке:

Първокласното саке на практика не съдържа конгенери – примесите и страничните продукти от ферментацията в алкохолните напитки, за които се смята, че причиняват махмурлук. Основният източник на конгенери в сакето са протеини и мастни киселини, намиращи се във външната част на ориза. В първокласното саке оризът се смила до толкова висока степен, че повечето конгенери се елиминират. При умерена консумация, повтаряме – умерена, първокласното саке е практически без махмурлук! Не случайно, в Япония често казват: „Доброто саке се познава на следващата сутрин!“.

Някои проучвания показват, че съставките на сакето повишават добрия холестерол. Установено е също, че сакето помага за стимулиране на сърцето и подобряване на кръвообращението.

Сакето съдържа най-много аминокиселини от всички алкохолни напитки и има 7 калории на грам алкохол.

Няма много „по-чисти“ алкохоли от сакето – ориз, вода, мая и плесен. Няма нужда от консерванти като сулфити, каквито има във виното, например. Много хора имат непоносимост към сулфити, поради което виното причинява тежко главоболие. Сакето има 1/3 от киселинността на типичната чаша вино (червено или бяло) и това е невероятно привлекателно за тези, които пък имат киселинен рефлукс и/или други храносмилателни проблеми. Друг положителен аспект на сакето е, че има много ниско съдържание и на хистамин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *