Много свежи съставки и страхотен външен вид. Какво повече му трябва на човек, за да засити и очите, и стомаха.?! Лесен за приготвяне и с отличителния умами оттенък на естествено ферментирал соев сос Kikkoman, този великолепен рататуй може да се сервира и като основно ястие, и като гарнитура.
Детайли
Порции
4
Време за приготвяне
30 минути
Време за готвене
40 минути
Калории
661 kJ / 157 kcal
Съставки
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 с. л. зехтин
2 с. л. доматено пюре
½ г шафран
1 щипка захар
1 лимон
2 домата
2 тиквички (жълта и зелена)
1 патладжан
3 стръка босилек
3 стръка розмарин
3 стръка мащерка
1 щипка прясно смлян пипер
Приготвяне
- Загрейте фурната на 200°C.
- Изплакнете и подсушете тиквичките, патладжаните и доматите. След това ги нарежете на тънки, равни филийки и ги сложете в отделни купички.
- Изплакнете и подсушете босилека, розмарина и лимона. Откъснете листата босилек и игличките розмарин и ги нарежете на ситно. Настържете кората от лимона.
- Обелете и нарежете чесъна и лука и ги задушете леко заедно с 2 с. л. зехтин и повечето пресни билки в голям тиган. След това добавете доматеното пюре, шафрана, захарта и 1 с. л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman и задушете за няколко минути.
- Изсипете сместа в гювеч и я разпределете добре върху дъното на съда. Сега редувайте резените патладжан, тиквичка и домат като керемиди вътре в съда.
- Полейте с 2 с. л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman и 2 с. л. зехтин и подправете с черен пипер.
- Покрийте гювеча с алуминиево фолио и сложете да се пече във фурната за около 35-45 мин.
- След изпичане поръсете отгоре с останалите пресни билки, лимонова кора и черен пипер.