fbpx

Шафранов рататуй

Много свежи съставки и страхотен външен вид. Какво повече му трябва на човек, за да засити и очите, и стомаха.?! Лесен за приготвяне и с отличителния умами оттенък на естествено ферментирал соев сос Kikkoman, този великолепен рататуй може да се сервира и като основно ястие, и като гарнитура.

Детайли

Порции

4

Време за приготвяне

30 минути

Време за готвене

40 минути

Калории

661 kJ / 157 kcal

Съставки

  • 1 глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 4 с. л. зехтин

  • 2 с. л. доматено пюре

  • ½ г шафран

  • 3 с. л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman

  • 1 щипка захар

  • 1 лимон

  • 2 домата

  • 2 тиквички (жълта и зелена)

  • 1 патладжан

  • 3 стръка босилек

  • 3 стръка розмарин

  • 3 стръка мащерка

  • 1 щипка прясно смлян пипер

Приготвяне

  • Загрейте фурната на 200°C.
  • Изплакнете и подсушете тиквичките, патладжаните и доматите. След това ги нарежете на тънки, равни филийки и ги сложете в отделни купички.
  • Изплакнете и подсушете босилека, розмарина и лимона. Откъснете листата босилек и игличките розмарин и ги нарежете на ситно. Настържете кората от лимона.
  • Обелете и нарежете чесъна и лука и ги задушете леко заедно с 2 с. л. зехтин и повечето пресни билки в голям тиган. След това добавете доматеното пюре, шафрана, захарта и 1 с. л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman и задушете за няколко минути.
  • Изсипете сместа в гювеч и я разпределете добре върху дъното на съда. Сега редувайте резените патладжан, тиквичка и домат като керемиди вътре в съда.
  • Полейте с 2 с. л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman и 2 с. л. зехтин и подправете с черен пипер.
  • Покрийте гювеча с алуминиево фолио и сложете да се пече във фурната за около 35-45 мин.
  • След изпичане поръсете отгоре с останалите пресни билки, лимонова кора и черен пипер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *