fbpx

Рецепти със сьомга по японски

Японската кухня включва много риба заради географското положение на страната, която е разположена в Тихия океан. Много от японските рецепти, включително прословутото “суши” се правят със сьомга. Данните сочат, че 30 % от консумацията на сьомга в света принадлежи на Япония. А какво знаете за тази риба?

Има няколко видове сьомга, като основите са два – Атлантическа и Тихоокеанска. Сьомгата може да се отглежда и в развъдници, така че на пазара може да се намери и дива, и култивирана.soev-sos-normal

Сьомгата се продава в магазините цяла, но по-често на филета, с кожа, без кожа, без кости, на стекове, прясна или замразена. Когато започне да остарява, се познава лесно по кафеникавото оцветяване. Тогава е ясно, че не става за ядене. Може да се намери още: пушена сьомга или хайвер от сьомга.

Как да я сготвим:
Според вкуса ни – пържена, печена във фурна, увита във фолио, на тиган, на грил или на шишчета, варена на пара. Консумира се и сурова – в “суши” или “сашими

Подправки:
С качествения натурален соев сос Кикоман, разновидностите му за маринати – Кикоман Терияки марината, за уок – Кикоман уос сос или сосът без глутен – Тамари Кикоман соев сос. На сьомгата “й отиват” още: копър, джиджифил, лимонов сок, масло/зехтин.

Рецепти:
Сьомга с уникален сос от авокадо
Хапки със сьомга
Японска панирана сьомга
Панирана сьомга в картофена галета и терияки сос

Сьомга с картофи на хапки
Сьомга във фурна по японски

Всички рецепти се сервират с бяло вино, с “наздраве” и с усмивка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *