fbpx

Рецепти с тиква по японски

Тиквата е обичан зеленчук и обожаван в зимните рецепти. С наситено оранжевия си цвят ястията с тиква добавят не само колорит на масата, но и слънчево настроение в душите ни. Това е един вид магия – каквато храна ядеш, такъв ставаш – а оранжевото е символ на топлина, веселие, щастие, уют и оптимизъм.

На практика всичко в тиквата се използва – семките, месестата част, а на Халоуин, но и в цялата есенно-зимната декорация на дома, и кората – скелетът на тиквата. Нека кажем, че и има и сортове тиква специално за украса, не за храна. По-долу давам няколко идеи за рецепти с тиква по японски, но няма как да не спомена божествената традиционна българска баница с тиква, каквато не правят в Япония.

Знаете ли колко древна е тиквата? Археолози са открили, че тя е една от най-старите култури на земята и е традиционна за двете Америки, но произлиза от тропическа Централна и Южна Америка.  Ще спомена с нея царевицата и боба като трите основни храни на инките, маите и ацтеките. Когато Америка била открита, тиквата била внесена в Европа като я използвали предимно за храна на животните .

В зависимост от сорта една тиква може да тежи до 500 кг! Представяте ли си! Това е цяло буре! Или като истинска каляска на Пепеляшка! Значи приказките не са лъжа 🙂 А представяте ли си колко много храна е това, на едно място, вкусна и полезна! Постепенно хората започнали да откриват невероятните й вкусове и възможности за приготвяне в различни рецепти – от супи, до основни солени ястия чак до десерти.

Днес са познати около 800 сорта тиква по целия свят с всевъзможни форми и цветове. Те са и много здравословни – съдържат бета каротин, витамините , B, C и E, лутеин, селен. Тиквата е храна, много полезна за сърцето.

Ето и моите 4 рецепти с тиква по японски, в които участват продуктите на соевите сосове Кикоман:

Азиатска супа с тиква

Риба, тиква и стомахът се усмихва

Масала с тиква и картофи

Зимна супа с тиква и соев сос

Приятен апетит!

 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Kikkoman България @ 2022. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.