fbpx

Лайм vs. лимон

Правите ли разлика между лимон и лайм? Много хора си мислят, че заради зеления си цвят лаймът е неузрял лимон. Това не е вярно. Общото е, че и двата плода са цитруси.

Лимоните са жълти и кисели, растат в субтропиците, най-често идват от Гърция и Турция, отглеждат се и в Южна България в частни стопанства. Лаймът е зелен на цвят, леко нагарча и расте в тропичен климат. Най-често идват от Индия, Мексико, Аржентина и Бразилия.

И двата плода са много витаминозни и препоръчвани от диетолозите. Подсилват имунитета и са истински витаминни бомби – пълни са с Витамин С, Р и B. И от двата се приготвят чудесни натурални енергийни сокове. Разликата е в цената – лаймът е доста по-скъп 🙂 За познавачи и за любители на летните безалкохолни коктейли – смесете в кана вода с парченца лимон, лайм, зелена и червена ябълка, листа от мента. Нека престоят един час и… “Наздраве”!

Нека имаме имаме предвид, че двата вида се използват различно в кулинарията – в салати, в маринати и в коктейли. Така че внимавайте какво пише в рецептите, ако искате да запазите оригиналния вкус на ястието/напитката, спазвайте продуктите. Познавачите препоръчват лимон за водка, а лайм за текила :).

Горчивият вкус на лайма е идеален за маринати, рецепти с морски дарове и пилешко. Лимонът е класика в диповете, супите и за чай.

И накрая – да имаме едно наум наум, че кората и на лайма, и на лимона, може да е третирана с химикали, за се запазят плодовете дълго време свежи. Затова аз лично избягвам да ги стържа в ястия. Вместо това да може да купиим био есенция от лимон, с който да ароматизираме ястията ни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *