Остават няколко дни до края на постите!
В страстната седмица и няколко дни преди Великден ви предлагаме една чудесна, питателна и бърза рецепта за вкусно предястие, а защо не и лека вечеря.
Насладете се на наситения вкус и здравословните съставки.
Необходими продукти:
За разядката
1 голям изпечен или консервиран патладжан
3 с.л. сусамов тахан
2 с.л. горчица
2 с.л. зехтин
шепа маслини без костилка
пресен магданов
1 скилидка чесън
соев сос
кимион
черен пипер
сол на вкус
За содения хляб
250 гр. брашно – смес между бяло и пълнозърнесто или друго по желание
150 мл. вода
2 с.л. оцет
сол на вкус
1 ч.л. сода
1 ч.л. захар/ мед
1/2 пакет бакпулвер
олио или зехтин – няколко с.л.
1 с.л. соев сос
семена по желание
За приготвяне на хляба смесете всички продукти, като предварително угасите содата в оцета. Замесете гладко средно меко тесто. Ако ви се стори твърдо – добавете още вода.
Оставете омесеното тесто да почине 20-30 мин, след което обилно намажете с олио, изберете подходяща желана форма и печете до приятен загар – около половин час, на 180 градуса. След изпичане напръскайте с вода и оставете хляба да почине, покрит с кърпа.
За приготвяне на разядката пасирайте обеления патладжан, маслините, сусамовия тахан, зехтина, чесъна, горчицата. Добавете останалите подправки и соевия сос. Отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз.
Сервирайте разядката охладена със содения хляб.