Днес ще готвим треска. Когато ми се яде нещо леко, но хранително, залагам на риба. Треската ще я поширам и подправя с прекрасен, екзотичен, мек портокалов сос, подправен с Кикоман Тамари соев сос без глутен. Преди да започнем, нека поясня какво означава “поширане”. Това сваряване в горещ, но не врящ, бульон със зеленчуци пожелание. Постига се при температура на варене от 60-80 °C. Използва се за нежни храни като риба, яйца, зеленчуци. Да започваме!
Продукти:
4 парчета по около 80 г филе от треска
160 г гъби шийтаке
2 малки глави лук
80 г червен хайвер – за декорация
4-6 стръка кервел или див керевиз. Може да го заместим с магданоз.
200 г фенел. Можем да го заместим с праз или през лятото с млади тиквички.
10 г масло
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер
За портокаловия сос:
2 пресни жълтъци
100 мл портокалов сок
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. Кикоман соев сос Тамари без глутен
10 г масло
За балсамовия соев сос:
40 мл балсамов оцет
2 с. л. Кикоман соев сос Тамари без глутен
20 г масло
Бульон за треската:
1 л вода
4 с.л. сол
2 с.л. бял пипер
по 100 го лук, целина и моркови
2-4 стръка магданоз
2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Измиваме фенела, нарязваме го на резени по 2-3 мм дебели, бланшираме го за кратко, изцеждаме го от водата, сотираме го в маслото, подправяме я леко със сол и пипер и я оставяме в чиния, покрита с капак, така че да остане топла.
Изчистваме и нарязваме гъбите на хапки. Обелваме лука, нарязваме го на дребно и го сотираме в малко олио. Прибавяме гъбите към него, подправяме с малко сол и пипер и ги оставаме настрана в чиния, покрита с капак, така че да остане топла.
За да направим портокаловия сос, смесваме всички съставки, освен маслото, в голяма купа и ги разбиваме с миксер, докато сосът се сгъсти. Прибавяме маслото. Разбъркваме и го оставяме настрана.
За да направим балсамовия сос, в малък тиган загряваме балсамовия оцет и соевия сос Кикоман Тамари, когато течността заври, прибавяме маслото. Разбъркваме и го оставяме настрана.
За да приготвим треската, слагаме всички съставки за бульона, освен треската в дълбока тенджера с вода. Загряваме я до температура 60-80 °C. Измиваме рибата и я изсипваме в бульона. Дръпваме тенджерата от котлона и я захлупваме с капак. След 10 минути е готова.
Сервиране:
В средата на чиниите сипваме фенела. Върху него треската. Отгоре слагаме малко хайвер и заливаме с портокаловия сос. Отстрани слагаме гъбите и напръскваме с балсамовия соев сос Кикоман-Тамари. За финал – стръкче магданоз. Поднасяме с усмивка, наблюдаваме изражението на лицата на гостите и чакаме заслужените им поздравления.
Може би ще ви хареса още:
Салата от Далечния Изток