fbpx

Японската традиция да поднесеш подарък

Япония е известна с това, че има една от най-богатите и интересни култури в света. Много от древните ѝ обичаи са все още непокътнати , което допринася както за уникалния начин на живот в Япония, така и за глобалното възприятие на тази азиатска страна. За да отворя още една врата към тази богата култура, в тази статия ще ви разкажа за традициите при поднасянето на подаръци.

Японците смятат, че когато се срещат с бизнес партньори или когато отиват на гости в дома на някого, е важно да изразят своите уважение и благодарност. Това обикновено се случва с поднасянето на подаръци. Те до голяма степен зависят от повода и от отношенията с получателя.

От съществено значение е и това как е опакован подаръкът. Задължително правило е от опаковката да личи уважение, т.е. да се вижда, че подаряващият е положил усилия подаръкът да изглежда добре. Ако не сте достатъчно сръчни, за да опаковате сами, винаги можете да купите подаръчно пликче от магазина или да се доверите на специалист.

Златно правило в тази традиция е никога да не подарявате нещо в комплект от четири части, тъй като японската дума за „четири“ се произнася по същия начин като думата „смърт“ и се смята за лош късмет.

Задължително е също да поднесете своя подарък до края на срещата. Той се дава едновременно с две ръце. Същото важи и ако получавате подарък – той трябва да се приеме едновременно с две ръце. Освен това, никога не отказвайте подарък. Подобно поведение би се сметнало за крайно грубо и би обидило човека отсреща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *