Днешната рецепта е на пръв поглед българска – пилешно със зеленчуци, но азиатския стил, който й е придаден от включения в нея соев сос, прави ястието да изглежда още по-апетитно 🙂
Време за приготвяне: 20 минути
Порции: 4
Какви са необходимите продукти?
За месото
8 долни бутчета или друго птиче месо
5-6 стебла целина
3 скилидки чесън
100 мл соев сос, ползвах този на Кикоман
2 суп. л. мед
1 ч.л. рибен сос
1 ч.л. джинджифил
няколко стръка прясна салвия
2 суп. л. кафява захар
За печените зеленчуци
няколко моркова
300 г лук шалот или друг
3-4 малки глави цвекло
чери домати
За глазиране (на зеленчуците и на месото):
2 суп.л. мед и 1 суп. л. зехтин се разбъркват и се намазва преди печене
Как да го приготвим?
1. Почистваме пилешките бутчета от пера или всякакви други неща, които са излишни по тях. 🙂
2. Нарязваме на дребно стръковете целина, а листата ги запазваме за гарниране.
3. В тавичка слагаме соевия сос, накълцани стръкове целина, меда, захарта, джиндифила, накълцаните на дребно скилидки чесън и лютата чушка, нарязана на дребно.
4. След като разбъркаме добре сместта, слагаме бутчетата вътре и добавяме листата салвия.
5. Печем при температура от 200 градуса около 15 минути. След това обръщаме бутчетата за още 10 минути. Завъртаме ги още веднъж като ги глазираме с мед и ги оставаме за около 5-10 минути докато се зачервят добре.
6. За зеленчуците: измиваме ги добре. Нарязваме някои от тях на две, за да се изпекат по-добре /цвеклото и лука/ и ги намазваме и тях отгоре със медената смес. Печем ги за около 20 минути, докато не се зачервят и ги добавяме към основното ястие като гарнитура.
Рецептата е авторска и е на Даниела Динева, която вписва своя блог Cooks and Bakes.