Колканон е едно от най-любимите картофени ястия в Ирландия и едно от най-разнообразните. Можете да го поднесете с месо на скара или ястия със сос, като това.
Време за подготовка: 20 минути (заедно с мариноването)
Време за готвене: около 40 минути
Колканон (ако се чудите какво е това, ето и неговите съставки):
350 гр. зелено зеле, нарязано
550 гр. картофи, сварени и смачкани
2 глави пресен лук, изчистен и нарязан
75 гр. масло
3 с.л. полуобезмаслено мляко
Млян черен пипер
Пиле с гъбен сос:
Сокът на един лимон
2 с.л. соев сос с намалено съдържание на сол
1 ч.л. чист мед
4 пилешки гърди, ако предпочитате обезкостени
2 с.л. слънчогледово олио
175 гр. гъби, нарязани
150 мл. пилешки бульон
4 с.л. сметана
1. За Колканона, сварете зелето за 2-3 минути или докато омекне. Отцедете и смесете с картофите и лука.
2. Разтопете половината масло с млякото и разбъркайте заедно с картофената смес. Подправете с черен пипер и оставете настрана.
3. За пилето, смесете лимоновия сок, соевия сос и меда, добавете пилето и оставете в хладилника, покрито с фолио най-малко за час.
4. Загрейте олиото в голям тиган, запържете гъбите за 5 минути, след това ги отстранете от огъня. Отцедете пилето и го запържете за 15 минути или докато се сготви добре, като го обръщате от време на време.
5. Отстранете пилето и добавете бульона и останалата марината към мазнината. Като заври, разбъркайте сметаната и върнете пилето и гъбите в тигана.
6. За да довършите Колканона, разтопете останалата част от маслото в друг тиган, добавете картофената смес и пържете, докато стане кафяво и хрупкаво отдолу. Обърнете сместа и запържете за още 5 минути. Сервирайте горещо заедно с пилето.
Съвет:
Ако не разполагате с два тигана, сгответе пилето в уок, чугунен съд, йена или голяма тенджера.
Варианти:
Можете да превърнете това ястие във вегетарианско. Как става това ли? Аз замествам пилето с допълнително количество гъби – смес от диви гъби би свършила чудесна работа – или селекция от зеленчуци, като например нарязани чушки, тиквички и зелен фасул.