fbpx

Пиле със сметанено-гъбен сос и с колканон

Колканон е едно от най-любимите картофени ястия в Ирландия и едно от най-разнообразните. Можете да го поднесете с месо на скара или ястия със сос, като това.

Време за подготовка: 20 минути (заедно с мариноването)

Време за готвене: около 40 минути

Колканон (ако се чудите какво е това, ето и неговите съставки):soev-sos-light

350 гр. зелено зеле, нарязано

550 гр. картофи, сварени и смачкани

2 глави пресен лук, изчистен и нарязан

75 гр. масло

3 с.л. полуобезмаслено мляко

Млян черен пипер

Пиле с гъбен сос:

Сокът на един лимон

2 с.л. соев сос с намалено съдържание на сол

1 ч.л. чист мед

4 пилешки гърди, ако предпочитате обезкостени

2 с.л. слънчогледово олио

175 гр. гъби, нарязани

150 мл. пилешки бульон

4 с.л. сметана

1. За Колканона, сварете зелето за 2-3 минути или докато омекне. Отцедете и смесете с картофите и лука.

2. Разтопете половината масло с млякото и разбъркайте заедно с картофената смес. Подправете с черен пипер и оставете настрана.

3. За пилето, смесете лимоновия сок, соевия сос и меда, добавете пилето и оставете в хладилника, покрито с фолио най-малко за час.

4. Загрейте олиото в голям тиган, запържете гъбите за 5 минути, след това ги отстранете от огъня. Отцедете пилето и го запържете за 15 минути или докато се сготви добре, като го обръщате от време на време.

5. Отстранете пилето и добавете бульона и останалата марината към мазнината. Като заври, разбъркайте сметаната и върнете пилето и гъбите в тигана.

6. За да довършите Колканона, разтопете останалата част от маслото в друг тиган, добавете картофената смес и пържете, докато стане кафяво и хрупкаво отдолу. Обърнете сместа и запържете за още 5 минути. Сервирайте горещо заедно с пилето.

Съвет:

Ако не разполагате с два тигана, сгответе пилето в уок, чугунен съд, йена или голяма тенджера.

Варианти:

Можете да превърнете това ястие във вегетарианско. Как става това ли? Аз замествам пилето с допълнително количество гъби – смес от диви гъби би свършила чудесна работа – или селекция от зеленчуци, като например нарязани чушки, тиквички и зелен фасул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *