В Япония терияки маринованите кебапи са популярна улична храна. Омагьосващите аромати на месото, докато цвърчи върху горещите въглени, привличат множество клиенти.
Време за подготовка: 20 минути (заедно с мариноването и престояването)
Време за готвене: около 5 минути
Пилешки шишчета:
450 гр. обезкостени, без кожа пилешки гърди или бутчета
4 с.л. Терияки марината (аз използвам моята любима на Кикоман)
1 червена чушка, изчистена от семките и нарязана на ситно
2.5 cм. парче свеж джинджифил, обелен и настърган
Салата от краставица:
½ краставица
1 ч.л. сол
2 големи моркова, обелени
1 с.л. соев сос с намалено съдържание на сол
2 с.л. оризов оцет
1 ч.л. захар
2 ч.л. сусамово семе
1. За пилешките шишчета, нарежете пилешкото на тънки парчета и ги нанижете на шишовете. Сложете ги в плитък съд.
2. Смесете Терияки маринатата, половината нарязана чушка и джинджифила и залейте пилето. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за 2 часа или по-дълго.
3. За салатата, нарежете краставицата и морковите на дълги ленти. Разбъркайте соевия сос, оризовия оцет и захарта и полейте зеленчуците с така приготвения дресинг.
4. Печете на грил шишчетата около 3 минути на всяка страна или докато не станат готови. Посипете салатата от краставица със сусамовото семе и половината охладена нарязана чушка и сервирайте с горещото пиле.
Съвет:
Ако използвате дървени шишове, накиснете ги в студена вода за 30 минути или увийте краищата във фолио, за да ги предпазите от изгаряне.
Варианти:
За вегетарианско ястие използвайте кубчета твърдо тофу, вместо месо за шишовете, и парчета чушка, тиквичка и гъби шийтаки.