Това е една от най-вкусните, лесни и бързи рецепти за ребърца на барбекю, за която, ако оставите ребрата да се мариноват предишната нощ, ще ви трябват само 35 минути за готвенето. Пълната рецепта за салатата с манго и детайлно описание на стъпките за приготвяне може да видиш тук: Kikkoman салата с манго и моркови.
Приятен апетит! 🙂
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка и марината
190 минути
Време за готвене
25 минути
Калории
<strong>2652 kJ / 633 kcal</strong>
Съставки за маринатата
1 малък лимон
1 малко парче джинджифил (около 1.5 см)
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
2 с.л. сусамово олио
3–4 с.л. мед
3 с.л. бял балсамов оцет (или бял винен, или ябълков оцет)
прясно смлян черен пипер
4 ч.л. сусамово семе
Съставки ЗА салатата
1 манго
1 пакет айсберг
2 моркова
100 г кълнове
2 с.л. зехтин
2 с.л. бял балсамов оцет
100 мл ябълков сок
1-2 ч.л. кленов сироп
Приготвяне
- Сложете ребрата в тиган с вряща подсолена вода и ги оставете за приблизително 50–70 минути, в зависимост от дебелината на ребрата. След това отцедете и оставете да се охладят малко.
- Пригответе маринатата, като измиете лимона под гореща вода, след което го подсушите добре. Настържете част от кората, разрежете лимона наполовина и изцедете сока. Обелете джинджифила и чесъна и нарежете на ситно. Смесете лимоновата кора и сока, Kikkoman естествено ферментиралия соев сос, зехтина, сусамовото олио, меда, оцета, джинджифила, чесъна, пипера и сусама. Намажете ребрата обилно с маринатата и приберете в хладилника за около 2 или 3 часа, докато сте готови да започнете барбекюто.
- Междувременно, пригответе салатата, като обелите мангото и изрежете месото около костилката. Нарежете вътрешността на мангото на тънки ивици. Нарежете айсберга, след това измийте и подсушете. Измийте и обелете морковите, след това ги нарежете на тънки ивици с помощта на белачка. Измийте кълновете, ако е необходимо.
- За да приготвите дресинга, използвайте блендер, за да смесите 4 с.л. нарязано на парчета манго, зехтина, оцета, ябълковия сок, Kikkoman естествено ферментиралия соев сос и кленовия сироп. Подправете с черен пипер. Добавете дресинга към салатата и разбъркайте.
- Поставете ребрата върху барбекюто за около 10-20 минути, в зависимост от топлината (затворете капака, ако вашето барбекю има такъв). Ако е необходимо, намажете с останалата марината, докато ребрата се готвят. Сервирайте заедно със салатата.
- СЪВЕТ: Предварителното приготвяне на ребрата в подсолена вода значително намалява времето, необходимо за барбекюто, а и ги поддържа сочни и с оптимален вкус. Ако имате достатъчно време, оставете ребрата да се мариноват една цяла нощ.