Декември е сезонът на празниците, на семейните срещи на маса и всякакви подобни кулинарни поводи за комуникация с приятели и колеги. Затова си мисля, че ще ни е от полза една нова рецепта за пикантна салата от прясно сладко-кисело зеле. Прословутата източна комбинация от вкусове влиза в сила. Разбира се, Kikkoman соевият сос е много важен. И за да ви навия да ядете люто – знайте, че лютивият вкус повишава защитните сили на организма, което е много важно през студените и грипави зимни дни.
Ето и продуктите:
1/2 зелка
сол на вкус, като внимавайте, защото Kikkoman соевия сос също е солен
За сладко-киселия сос:
1/2 с.л. оцет
1 с.л. Kikkoman соев сос
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. китайски чили сос или едро смлян български червен пипер
2 с.л. сусамово олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме зелето на едри полумесеци. Посоляваме и леко го стриваме. Поставяме зелето в цедка и го потапяме в гореща вода за няколко секунди. След това веднага го изплакваме със студена. Оставяме го настрана да се охлади.
Приготвяме сладко-киселия сос. Сипваме зелето в голяма супа и го заливаме със соса.
Сервираме за предястие или гарнитура. Моите предпочитания за компания на това зеле са за:
Агнешко в гювеч с кус-кус