fbpx

С коя песен се поздравяват японците за Свети Валентин?

След седмица идва Свети Валентин, което е много добър повод да пиша – кратко историческо и музикално за празникът на любовта в Япония.

Започвам с музикален поздрав, моята любима песен от далечната 1996: “Valentine Kiss” на Sayuri Kokushō.

 

А ето и малко история:

Свети Валентин е започнал да се празнува в Япония от 1958 г. по идея на местна сладкарска компания, която промотирала своите шоколади във форма на сърце. По традиция само жените подаряват подаръци – основно шоколад – на мъжете. А те от своя страна е желателно да върнат жеста един месец по-късно по време на Белия ден (14 март), който е измислен празник в Япония. За Белият ден се счита, че е бил въведен от друга сладкарска фирма през 80-те години на миналия век, а името идва от белите на цвят сладки, които мъжете са подарявали на своите любими жени. С времето обаче в популярни подаръци се превръщат и други видове сладкиши, букети цветя, бижута и тн.

По време на Белия ден мъжете също имат три възможности за отговор на подаръка от Cв. Валентин. От тях се очаква да подарят два или три пъти по-скъп подарък на половинките си. Ако откажат да върнат жеста това се разбира като израз на превъзходство, дори и когато се изложат извинения. Връщането на подарък, който е на същата стойност като подарения от жената, се счита за израз на незаинтересованост към бъдещи любовни отношения.

Още любопитни подробности относно празника на любовта в Япония прочетете в миналогидшната ми публикация:
Подари ми шоколад за любов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *