Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка и готвене
180 минути
<strong>Калории</strong>
1313 kJ / 313 kcal
Съставки за гъската и плънка
1 готова за готвене гъска (около 2,5 кг)
прясно смлян черен пипер
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. масло
200 г черен хляб
3 ябълки
80 г натрошени ядки шам фъстък
1/2 до 1 с.л. смлян джинджифил
1 с.л. мед
Съставки за ябълките, гарнитура
4 ябълки
100 г марципан
50 г бели стафиди
20 мл амарето
1 с.л. масло
Съставки за соса
400 мл гъши бульон
2 с.л. бита сметана
2 с.л. арарут (или друг сгъстител за сосове като царевично брашно или тапиока)
Приготвяне
- Измийте гъската, изсушете и подправете отвътре и отвън с пипер. Предварително загрейте фурната до 200 ° C.
- ПЛЪНКА, стъпка 1. За да направите плънката, обелете и нарежете на кубчета лука и обелете и смачкайте чесъна. Разтопете маслото в тиган и задушете лука и чесъна в него.
- ПЛЪНКА, стъпка 2. Нарежете черния хляб на кубчета, обелете и наредете ябълките на четвъртинки, след което извадете сърцевините и семките. Смесете заедно хляба, ябълките, шам-фъстъците и Kikkoman естестевено ферментирал соев сос, и подправете със сол, черен пипер и джинджифил.
- ПЛЪНКА, стъпка 3. Напълнете кухината на гъската с пълнежа от Стъпка 2, към който сте добавили лука и чесъна от Стъпка 1 и я затворете с шишчета.
- Поставете гъшите гърди надолу във форма за печене и печете приблизително 2 часа. Намажете няколко пъти по време на процеса на печене и обърнете гъската, след като се е готвила поне около 1 ½ часа.
- Разбъркайте меда и останалия соев сос и намажете гъската с него през последните десет минути от времето за готвене.
- ГАРНИТУРА. Измийте и обработете сърцевината на ябълките за готвене. Смесете заедно марципана, стафидите и амаретото и сложете сместа в центъра на ябълките. Поставете топче масло върху всяка ябълка, подредете ги в тавичка и печете във фурната с гъската през последните 20 минути от времето за готвене.
- СОС. За да приготвите соса, загрейте гъшия бульон, оставете го да заври, разбъркайте крема, подправете с Kikkoman естестевено ферментирал соев сос и сгъстете със сгъстител за сос. Сервирайте.