Продължавам с японските рецепти на готвача г-н Кийоши Хайамизу. Вижте как да сготвите сьомга терияки, панирана в картофена галета – това е сухо картофено пюре на прах.Тази рецепта е разновидност на панираната риба, но тук процесът продължава с глазиране с терияки сос.
Припомням, че можете да срещнете много рецепти с подобно заглавие: пиле терияки, пържоли терияки, риба теряки. Терияки е японски сос за риба или месо, който се продава в магазините готов за употреба – вижте Кикоман Терияки сос. Той съдържа соев сос, мирин – слабо японско оризово вино, захар и саке.
За тази рецепта ще ви трябва Кикоман терияки соев сос или мирин – слабо японско оризово вино и Кикоман соев сос.
Продукти:
Парчета сьомга 4 ×80 g
Картофено пюре на прах за овалване
Терияки сос Кикоман – около 2 с.л.
Соев сос 40 ml
Мирин 60 ml
Захар 1 ч.л.
Олио за паниране
Начин на приготвяне
Оваляйте парчетата сьомга в картофеното пюре. В тиган загрейте олио и панирайте парчетата сьомга от двете страни. Когато парчетата сьомга са готови на 80%, добавете сместа от соевия сос мирин и с поклащане на тигана глазирайте рибата в соса.
За любопитните – ето още рецепти от г-н Хайамизу:
Пилешки бутчета с плътна японска панировка
Панирана сьомга
Пържен ориз за вегани
Задушено свинско по японски в 6 снимки