Зимата не е от любимите ми сезони, трябва да призная това. Има някои неща, които обаче харесвам. Едно от тях е киселото зеле. Другото е Коледа, може би най-вече, защото това е един от малкото дни, в които се събирам и виждам с по-голяма част от семейството си.
Знаете ли, че вариации на кисело зеле има в много държави и както повечето храни, които познаваме, е доста древно. Твърди се, че идва от Китай. Кисело зеле се прави в цяла Централна и Източна Европа, Германия, Северна Франция, САЩ (Пенсилвания и Мериленд ), вариации има в Азия, набиращото популярност и у нас кимчи също е вариация на кисело зеле.
Има една интересна история, която искам да споделя. Говори се, че преди години в един квартал във Велико Търново се заселил кореец. Като на всеки емигрант, храната от родината му липсвала, още повече, че тогава нямало никакъв достъп до подобни продукти. Дошла зима, пробвал киселото зеле и му харесало, но решил да покаже на съседите си нещо, подобно на това, което се прави в неговата държава. И в блока започнали да слагат люти чушки в киселото зеле. Рецептата се разпространила и в околните блокове и казват, че така правят киселото зеле в квартала и до ден днешен. Това е любопитно за мен и ще направя по-обширно търсене в скоро време. Всички знаем, че след Коледа почти винаги остава доста храна. Рецептата, която ви представям този път, комбинира останали неща от вашата трапеза и ги превръща в нещо друго. Вдъхновена е от корейската кимчи палачинка, но вкусовете са чисто български! Сосът, от друга страна, е подобен на Окономияки сос. Това е друг вид палачинка, много популярна и обичана в Япония.
необходими продукти за палачинката
1 яйце
100 г бахур, нарязан на кубчета (освен бахур може да се използва кървавица, домашна саздърма, наденичка, както и да бъде без месо. Става вкусно във всичките му варианти)
100 г кашкавал, настърган (това е по желание, пробвайте и двата варианта и вижте кой ви допада повече)
¼ стрък праз, нарязан на ситно
150 г кисело зеле, нарязано на ситно
15 мл сок от кисело зеле
75 г брашно
125 мл ледена сода
лют червен пипер (по желание, лично аз обичам с повече)
щипка сол
щипка захар
Приготвяне
- Яйцето се разбива добре с водата с тел.
- Смесва се заедно с всичко останало с дървена лъжица.
- Нагрейте тиган на средна температура, сложете 5 мл олио и изсипете част от сместа. Гответе, докато се зачерви, след което обърнете и сгответе и от другата страна.
- Сервирайте поръсено със соса и малко майонеза.
необходими продукти за соса
120 г качествен кетчуп (ако можете да си намерите домашен, в който има и плодове, както се правеше едно време, би било супер)
30 мл соев сос Kikkoman
30 мл Уустър сос
15 г мед