Днес е Никулден, един от най-обичаните български празници и решихме да го почетем. Традиционно на трапезата ни присъства шаран, често пълнен с орехи и стафиди. Факт е обаче, че много хора не харесват тази риба, особено децата ни. Затова реших да сготвя нещо, което ще е в духа на празника, но би допаднало на повече хора. Не отнема много време и е различно и вкусно.
Детайли
4
необходими продукти за кюфтенцата
500 г филе от треска или хек
500 г червен картоф, обелен и нарязан на кубчета
150 мл прясно мляко
150 мл вода
1/2 връзка копър, нарязан ситно
кората от един лимон
50 мл Понзу цитрус сос Kikkoman
30 г майонеза
див лук или две пера зелен лук, нарязан на колелца
брашно/яйце/панко или нормална галета
Приготвяне
- Смесете млякото и водата и рибата в подходяща тенджерка. Кипнете, намалете температурата и гответе на тих огън десетина минути. Отцедете рибата добре и сложете в чиния.
- Междувременно сварете картофите с леко подсолена вода, отцедете добре и оставете леко да изсъхнат.
- Намачкайте картофите с вилица, но не ги правете на пюре. Добавете копъра, Понзу цитрус соса Kikkoman, кората от лимона и рибата и смесете внимателно, като гледайте да оставите парченца риба. Овкусете с бял пипер и малко сол, ако е нужно.
- Внимателно оформете кюфтенцата дебели около 2.5 сантиметра и приберете в хладилника за 30-45 минути, за да стегнат.
- Извадете 10-15 минути преди пържене.
- Оваляйте в брашно, след това в разбитото яйце, накрая в панкото (галетета).
необходими продукти за рагуто от стафиди
225 г стафиди
3 бр. щалот, нарязан на ситно (малка глава червен лук също ще свърши работа)
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
100 мл червен винен оцет
100 мл Уорчестър сос
200 мл Понзу цитрус сос Kikkoman
500 мл вода
30 г масло
Приготвяне
- Шалотите и чесънът се задушават на тих огън, докато омекнат.
- Добавят се всички останали продукти, кипват се и рагуто се готви на тих огън, докато течността се изпари напълно.
необходими продукти за понзу майонезата
250 г майонеза
50 мл Понзу цитрус сос Kikkoman
10 г хрян, настърган (може да ползвате и от бурканче)
15 г дижонска горчица
необходими продукти За завършване на рецептата
50 г орехи
1 бр. лимон, нарязан (сега Майер лимоните са в сезон и са стахотни!)
Приготвяне
- В подходящ тиган нагрявате внимателно 60 мл олио и пържите кюфтенцата на средна температура, докато се зачервят. Недейте да слагате прекалено много в тигана, защото температурата на олиото ще падне и стават мазни!!! Отцедете на готварска хартия и сервирайте с майонезата, рагуто от стафиди, малко натрошени орехи и парченце лимон.
Добър апетит!!