fbpx

Олимпийските игри: любопитни факти

На 23 юли 2021 г. ще се открият ХХХІI олимпийски летни игри в Токио. Със сигурност те ще останат в историята и дълго ще ги помним, защото Игрите трябваше да се проведат от 24 юли до 09 август 2020 г., но заради пандемията бяха отложени с една година.

Последните новини около така дългоочакваната церемония по откриването са, че най-веряотно няма да бъдат допуснати обикновени зрители, а само представители на спортните делегации на страните участнички, но това предстои да бъде официално потвърдено на 08 юли.

А ето и още някои интересни факта за Олимпийските игри:

Олимпийското знаме символизира петте континента, преплетени в 5 кръга, символ на приятелството между държавите и самите ателти. Цветовете са така подбрани, че поне един от тях присъства във всяко национално знаме на страните участнички. За първи път е издигнат на Игрите през 1920 г. в Антверпен. За първи път по време на тези седми летни Олимпийски игри се произнася и Олимпийската клетва. Флагът е създаден от основателя на модерните Олимпийски игри, Пиер дьо Кубертен, през 1914 г. Именно на негово име е и най-ценното Олимпийско отличие, което не е златният медал, а медалът “Пиер дьо Кубертен”, присъждан на спортисти, показали спортсменски дух и честна игра по време на Олимпиадата.

За първи път жени участват в Олимпийските игри през 1900 г., включвайки се в спортовете голф и тенис. Те са 22 дами от общо 997 спортисти, взели участие в Игрите. Това са на практика и вторите летни олимпийски игри в техния съвременен вариант, които се провеждат в Париж от 14 май. Повечето шампиони получават вместо медали купи, трофеи или… дъждобрани. Първата жена Олимпийски шампион е Шарлот Купър (САЩ), която взима челното място в тениса. Това са и най-дълго провеждалите се летни Олимпийски игри – до 28 октомври, или над 5 месеца, а се говори, че участниците били повече от зрителите. 🙂

Един от най-вълнуващите моменти по време на всяка церемония по откриването на Олимпийските игри е парадът на знамената, когато всяка държава е предсатвена от своя знаменосец и всички атлети, които я предсатвляват, облечени в официалните им спортни екипи за Игрите. За първи път този “парад” се провежда на четвъртите летни Олимпийски игри през 1908 г. в Лондон. Първоначално Игрите е трябвало да са в Рим, но заради силно брожение срещу домакинството в италианската столица се местят на Острова. Това са и първите професионално организирани Игри: за първи път е построен стадион с капацитет 70 000 души както и плувен басейн, отговарящ на нуждите на Игрите.

За първи път в съвременните Олимпийски игри Олимпийският огън се появява на Игрите през 1928 г., които се провеждат в Амстердам. Огънят се пали месеци преди началото на Олимпиадата в планината Олимп – пали се с огледало и слънчеви лъчи пред храма на Хера. Тази церемония е и своеобразен символ на приемствеността между древните и модерните Игри. За първи път стига с щафета до стадиона на откриването през 1936 г. в Берлин. По традиция, огънят остава запален до финала на съответната Олимпиада.

Българската делегация на ХХХІI олимпийски летни игри в Токио ще бъде предвождана от знаменосеца ни Мария Гроздева, която ще участва за седми път на Олимпийски игри – абсолютен рекорд за участие на Олимпиада в българския спорт. В Токио ще се състезават общо 42 български атлета в 14 различни спорта: бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, гимнастика, джудо, кану каяк, карате, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, трап и скийт, тенис на маса и художествена гимнастика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *