Огретените са в десетки варианти, като най-често включват бланширани/сварени зеленчуци с или без месо, изпечени със специален сос, сирене или кашкавал на фурна. Днес ви представям рецепта за един различен огретен – с картофи и Kikkoman соев сос. Отнема 20-тина минути. А картофите може да подготвим от вечерта и тогава яденето ще стане още по-бързо.
Продукти за 2 порции:
2 картофа
1 глава лук ситно нарязана
1/2 с.л. Кикоман соев сос
сол на вкус
черен пипер на вкус
20 г кашкавал
1 с.л. зехтин
За белия сос:
20 г масло
2 с.л. брашно
2 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите, завиваме ги в хартия за печене и ги печем в микровълнова печка за 3-4 минути докато омекнат. Нарязваме ги на кубчета по 2 см.
Загряваме зехтина в тиган и сотираме лука докато омекне. Добавяме картофите, подправяме с Кикоман соев сос и пипер, и продължаваме да сотираме.
За да направим белия сос, разтопяваме маслото в тиган, добавяме брашното и разбъркваме добре. Намаляваме температурата на котлона и наливаме млякото, като бъркаме с дървена лъжица непрекъснато докато стане еднородна каша. Подправяме със сол и пипер.
Смесваме соса с картофите и лука и изсипваме сместа в тавичка, предварително намазана с масло. Оставяме малко от соса, който поливаме огретена отгоре. Посипваме с настъргания кашкавал. Печем на 180 градуса за 10 минути.
За комбинация на масата предлагам цветната
Супа с цвекло, бекон и соев сос
Добър апетит!