fbpx

Днес японците почитат предците си

Всяка година на 13 юли или на 13 август японците се завръщат в родните си домове, за да се включат в честването на Обон – будистки тридневен празник, който почита паметта на предците. Традицията на този ден връща към спомена за загубените близки и към мисълта за тях.

И тъй като вярването е, че предците се завръщат на Земята, хората ги посрещат със специални танци и церемонии. Ритуалите си имат своите специфики в различните райони на страната. Оттам идва и разликата в началната дата, която е или 13 юли, или 13 август, заради разликата в лунния календар.

Обон е може би най-важният религиозен празник за японците и от години неговата традиция се разпространява по света, пренесена от имигрантите. Затова и всяка година в САЩ, Канада, Южна Америка и на различни места в Азия се провеждат пищни фестивали, свързани с него.

Според легендата на третия ден от празника предците си тръгват от Земята и това се отбелязва с огън. Вярващите палят свещи или пък се събират около големи огньове, за да изпратят своите загубени близки отново.

Въпреки че дните на Обон не са определени като официални почивни, голяма част от японците си взимат отпуск, нерядко се случва дори цели фирми да спрат работа за периода на фестивала. Разбира се, като голям празник, Обон върви със скъпи пътувания и засилен трафик в цялата страна, а публичният транспорт, плажовете и горещите извори онсен са препълнени.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.