Днес е сряда и е време за новата ми рецепта. Ще си приготвим вкусни японски спагети с филе от риба, която внимателно сме мариновали в паста мисо и Кикоман соев сос. Видът на рибата изберете сами – условието е да е филе – без кости. Гарнитурата е от нудъли и зеленчуци. Да не губим повече време, а да започваме:
Необходими продукти:
1 с.л. Кикоман соев сос – по желание можете да използвате Кикоман соев сос лайт
1/3 ч.ч. или около 80 мл мирин – японско оризово вино
2 с.л. захар
1/3 ч.ч. или около 75 мл паста мисо
600 г обезкостено филе от риба
1 с.л. олио
За гарнитурата
Предварително сготвени нудъли
200 г млад и фин зелен боб
1 краставица, обелена и нарязана на дълги тънки ивици с белачката за картофи
2 с.л. или около 40 мл мирин
2 с.л. Кикоман соев сос
2 с.л. печени сусамови семена
Начин на приготвяне:
Сипваме Кикоман соевия сос, мирин и захар в малък тиган и оставяме сместа да заври. Прибавяме пастата мисо и разбъркваме, докато се разтвори в течността. Отстраняваме сместа от котлона, прехвърляме я в не метален съд и я охлаждаме в хладилника. Когато напълно се охлади, слагаме рибата да се маринова и я връщаме в хладилника за 2 часа.
Междувременно приготвяме нудълите според указанията на опаковката.
Бланшираме зеления боб за 10 минути. Изцеждаме го от водата и го поливаме със студена вода. Отново го изцеждаме. Отрязваме краищата му, ако е дълъг, го разрязваме на две части.
Изваждаме рибата от хладилника. Загряваме на котлона тиган с не залепващо дъно и изпържваме рибата докато стане златиста.
Междувременно смесваме всички съставки за гарнитурата в голяма купа, прибавяме нудълите, а отгоре слагаме парчетата филе.
За любопитните припомням още:
Чиабата с риба тон и каперси
Такос с риба, гуакамоле и японски соев сос