fbpx

Нова година – нов късмет за овцата

Годината на овцата по китайския лунен календар настъпва след броени дни. Празникът се отбелязва и в Япония.

Най-дългият и най-важният празник в Китайския календар е Китайската нова година. Тя ще започне на 19 февруари, а празненството свързано с честването й ще приключи чак на 5 март. Новата година ще премине под знака на овцата (или козата, тъй като в китайския език думата обобщава и двете животни). В допълнение на това, годината ще бъде не просто на овцата, но на “дървената овца”, основавайки се на китайската теорията за 5-те елемента (огън, земя, дърво, вода и метал). Година на дървена овца настъпва на всеки 60 години.

Празникът, наричан още Пролетен фестивал, се базира на Китайския лунен календар, който от своя страна се асоциира със китайския зодиак, съставен от 12 животни, като всяко животно представлява определени години. За хората, родени в годината на овцата (1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003) 2015 ще бъде много щастлива. Числата, които ще носят късмет на овцете са 2 и 7 (съответно и 27 и 72), а за най-успешни месеци са наречени август и ноември. Любопитна подробност, свързана с Китайския календар е, че той има различно от нашето летоброене – най-често за начало на отброяването се счита годината на възкачването на Жълтия император, което означава, че Китай навлиза в навечерието на своята 4713 година.

Друг интересен факт е, че 1/3 от населението на земята празнува настъпването на Китайската нова година. Също така Китай произвежда 90 % от фойерверките на света. Според местните вярвания фойерверките плашат лошите духове чрез силния шум, който издават. На тази традиция се дължи оцветеното с безброй светлини и цветове китайското небе в полунощ срещу нова година.

Е, как ви се стори моят новинарски стил? И защото винаги обичам да се шегувам, ще ви попитам – коя овца предпочитате да бъдете – бялата или черната?

Очакваме с нетърпение Новата година по китайския лунен календар! Нова година – нов късмет за овцата. Или не само за нея 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *