Коледното парти в домашна обстановка изисква специално внимание. Ключовите думи тука са: изненада, екзотично, супер необичайно, фаворити, празнична вечер 🙂 Трябва малко да се потрудим за празничната маса, нали така? Продуктите са лесни, приготвянето също. А ефектът е “Ооо! Каква красота! Колко вкусно изглеждат!”.
Внимавайте! Ако следвате точните инструкции и се ръководите от снимката на рецептата, има опасност да си спечелите име на супер готвач и да не можете да се отървете от гости!
Необходими продукти:
200 г спагети
100 г краставица
малко сол
100 г лук
150 г ананас от консерва или мандарини
40 г кралски стафиди
15 г майонеза
15 г хрян от консерва
2 с.л. Кикоман соев сос или Тамари сос без глутен
4 големи листа от маруля или айсберг
4 домати чери
магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката. Дебелината на спагетите е по наш избор. Изплакваме ги със студена вода и ги изцеждаме.
Обелваме и нарязваме краставицата по хоризонтала на 4 парчета. Издълбаваме вътрешността със семките с помощта на лъжица. Нарязваме я на тънки парчета, които наръсваме със сол. Смачкваме ги между пръстите си, докато изцедим от тях водата. Смачкваме ги отново.
Обелваме лука, нарязваме го на половина и после – на парчета. Наръсваме го със сол и повтаряме с него същата процедура, както с лука.
Изцеждаме парчетата ананас в сито, така че да изтече целия им сок. Накисваме за кратко стафидите в топла вода, за да омекнат. Много добре ги изцеждаме от водата.
Смесваме майонезата, хряна и Кикоман соевия сос в купа. Прибавяме всички съставки за салата към соса и разбъркваме много добре.
Аранжираме в чиния лист от маруля със салата. Поставяме парче чери домат и поръсваме с магданоз.
Съвет 1: Ако ви притесняват дългите спагети, можете да ги счупите на две, преди да ги сварите.
Съвет 2: Ако приготвяте салата по време на пости, можете да замените майонезата със соева майонеза
За любопитните – друга подобна ефектна рецепта:
Пиле чили за малки и големи празници