Гъбените кюфтенца със сигурност са едно от най-добрите вегански ястия, а в тази вкусна рецепта те са направени с просо и гъби. Толкова лесно за приготвяне и изпълнено с уникалния вкус на Kikkoman LIGHT! Съчетават се добре със сос от моркови, а накрая на рецептата може да видите и един съвет от нас. :-).
Детайли
Порции
2 човека
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
35 минути
Калории
2210 kJ / 528 kcal
Съставки за соса
3 моркова
1 лук
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. стрит кориандър
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
400 мл вода
2 с.л. Kikkoman LIGHT
Съставки за кюфтенцата
100 г просо
1 лук
120 г гъби
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. ситно нарязан див лук
1 щипка черен пипер
1 с.л. Kikkoman LIGHT
Приготвяне
- Нарежете на ситно морковите и лука. Смесват се с подправките и счуканият чесън (с преса за чесън) и се задушават в зехтина. Налейте водата и оставете да къкри на тих огън, докато омекне. Подправете с Kikkoman LIGHT и бъркайте до еднородна смес.
- Изплакнете просото и го попарете с вряща вода. След това добавете двойно количество вода и я оставете да заври. Намалете котлона и гответе 12 минути.
- Лукът се нарязва на кубчета, гъбите се настъргват с ренде и се смесват с лимоновия сок. Задушавате сместа в зехтина, докато гъбите омекнат и течността от тях се изпари.
- Към сварения кускус добавете гъбите с лука, добавете билки, черен пипер и Kikkoman LIGHT. Всичко се обърква и се оформят малки топчета, които се пържат в олио до златисто кафяво. Сервирайте ги със сос от моркови, нарязана чушка халапеньо, магданоз и кус-кус.