fbpx

Мусака с кайма, спанак, гъби и Kikkoman

Следващата рецепта, която участва в играта ни Сподели своята авторска рецепта, е на Елиана Драгомирова. Не за първи път се срещаме с Елиана и тя за пореден път ни показа своето вдъхновение в кухнята пресъздадено в тази интересна рецепта.

Необходими продукти (за 2-3 порции)
За мусаката:
200 гр. телешка или агнешка кайма
300 гр. почистен спанак
250 гр. сурови гъби (култивирана печурка)
3 супени лъжици зехтин за готвене и още малко за намазване на дъното и стените на съда, в който ще се пече
4 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За заливката:
2 яйца
2-3 супени лъжици прясно мляко
40 гр настърган пармезан или друг вид кашкавал

Как да си приготвим:
Каймата заедно с 50 мл топла вода и 1 супена лъжица мазнина се задушава, като се намачква с преса за картофено пюре.
Така става много лесно на трохи. Добавя се половин връзка пресен лук, ситно нарязан.
Задушава се за около 5 минути под капак. Добавят се 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce, нарязана половин връзка магданоз и черен пипер. Ако има нужда се добавя още малко сол.
Сместа се разстила се в съд с диаметър 24 см, като дъното и стените му са намазани с малко мазнина.
Гъбите се почистват и нарязват на филийки. Задушават се в 1 супена лъжица мазнина. Подправят се с 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce и черен пипер.
Разстилат се като втори пласт върху каймата. Спанакът се измива, нарязва и се задушава под капак с 1 супена лъжица мазнина. Добавят се останалите половин връзка пресен лук и магданоз, също нарязани. Подправя се с малко сол и черен пипер. Разстила се върху гъбите като трети пласт. Всичко се залива с още 50 мл топла вода. Пече се под фолио или капак във фурна, нагрята до 200 градуса при включен вентилатор до получаване на лек загар. Не трябва да е пресушена.
Яйцата и прясното мляко се разбиват. Поливката се излива върху изпечената топла мусака.
Съдът се връща отново във фурната и се пече при температура приблизително 175 градуса, докато поливката стане златиста.
Поръсва се с настъргания пармезан или кашкавал. Отново се запича до златисто. Преди сервиране мусаката се оставя леко да се охлади. По желание може да се консумира с кисело мляко.

А вие имате ли друга идея за приготвянето на мусака със соев сос? Споделете с мен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *