fbpx

Митовете за соевия сос

От дълги години влиянието на соевия сос, в частност на соята като основна съставка, върху организма разделя учените. Развитието на технологиите и наука обаче позволи във времето да бъдат развенчани поредица митове. Ето някои от тях.

МИТ 1: Соевият сос не може да се използва в десерти.

ФАКТ: Отдавна кулинарният свят е спрял да се ограничава в комбинирането на вкусове и техники. Както вече и самата аз ви споделих съвсем наскоро, соевият сос на Kikkoman беше „тайната“ съставка в брилятния ми шоколадов сладкиш с пресни ягоди и какаова глазура. И ако случайно още не сте го видели или пробвали, ето рецептата и тръгвайте към магазина.

МИТ 2: Всички соеви продукти се създават по един и същ начин.

ФАКТ: Вероятно сте чували хората да твърдят, че соята е отличен източник на протеини, витамини и аминокиселини. Макар че това генерално е вярно, то е приложимо само за някои соеви продукти. При преработването й в соево брашно, соеви протеини, соеви екстракти или соеви добавки тя губи тези си хранителни вещества. От друга страна, при ферментирането й, както се произвежда и соевият сос Kikkoman, тя става още по-питателна, тъй като процесът засилва качествата на хранителните вещества в нея и неутрализира естествената фитинова киселина.

МИТ 3: Соевият сос не е добър източник на протеини.

ФАКТ:  Соята е бобовото растение, което е известно като пълен протеин. Това означава, че съдържа всички основни аминокиселини, които трябва да получим от храната, защото те не могат да бъдат произведени от организма. Чаша сварени соеви зърна съдържа около 22 грама протеин, почти толкова, колкото и порция пържола. Именно затова и соевият сос на Kikkoman е продуктът, който обогатява допълнително храната ни – освен с вкус, и с енергия.

МИТ 4: Мъжете не трябва да ядат продукти от соя.

ФАКТ: Загрижеността за естрогенните активности на соята е причина някои мъже да се притесняват, че продукти като соевия сос могат да намалят количествата тестостерон. Клиничните проучвания обаче не подкрепят този страх. Всъщност, мъжете дори могат да се възползват от някои соеви храни, тъй като е доказано, че те намаляват риска от рак на простатата.

МИТ 5: Консумирането на соев сос кара кожата ни да потъмнява.

ФАКТ: Ако консумирането на тъмно оцветени храни наистина ни прави тъмни и това ни притеснява, тогава ще трябва да избегнем много други храни като шоколад, например. Теорията стъпва на факта, че в соевия сос се съдържа аминокиселината, наречен тирозин, която наистина допринася за потъмняване на кожата. Тирозинът обаче се съдържа и в други храни – като леща и бира, както и се произвежда естествено в организма. Независимо от начина, по който получавате тирозин, тялото ви ще го използва това количество, което му е необходимо и няма да доведе до увеличаване на производството на меланин. И не забравяйте, че соевият сос няма как да замени слънцето в придобиването на тен 😉

Автор: Сандра Алексиева, www.1001recepti.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *