В днешния #MatlessMonday ти представяме изключително лесна, бърза и разбира се, доста вкусна рецепта – безмесен вариант на класическия британски вкус. Ястието (традиционно с телешко месо) е посветено на херцога на Уелингтън, Артър Уелсли, в чест на победата му над Наполеон Бонапарт в битката при Ватерло. А, сега, стига любопитни факти – запретвай ръце, а ние ти пожелаваме приятен апетит! 🙂
Детайли
Порции
6 човека
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
25 минути
Съставки
1 малка тиква “Хокайдо”, около 650 г
50 мл вода
около 300 г бутер тесто
10 г сушени гъби
200 г кафяви гъби
100 г лук
1½ с.л. зехтин
1 белтък
Приготвяне
- Разрежете тиквата на 2 половини и я издълбайте. Разделете всяка половина на 3 части, след което ги сложете в тиган и задушете с 50 мл вода и 1,5 супени лъжици естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Охладете след това.
- Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтина. Когато покафенее, добавете нарязаните на кубчета гъби и 1 супена лъжица естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Запържете всичко заедно за няколко минути.
- През това време сварете сушените гъби във вода. Когато омекнат, извадете ги и ги нарежете на ситно. Добавете ги към предварително приготвените гъби и лук.
- Разделете бутер тестото на 6 равни правоъгълника. В центъра на всеки от тях поставете пълнежа от гъби и парче тиква. Покрийте го с останалото тесто. Намажете с яйчен белтък.
- Печете го в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто кафяво за около 18-25 минути.